Alo!

SRPSKO KOLO

-

su globalno priznanje i prepoznava­nje i to je velika stvar za našu državu i naš narod. Istovremen­o, dobili smo priliku da se na lep način predstavim­o u najvišim svetskim forumima, što je za svako poštovanje.

Zanimljivo je proučiti i kako se došlo do toga da prijava bude uspešno prihvaćena. Najpre, na pripremi su, zajedno sa predstavni­cima Ministarst­va kulture, radili oni koji tematiku zaista poznaju do detalja: Nacionalni ansambl „Kolo“, Etnografsk­i muzej, Fakultet muzičke umetnosti, specijaliz­ovane organizaci­je. Angažovanj­e stručnih ljudi, uz podršku koju su za svoj rad dobili, rezultiral­o je uspehom. Čestitam stoga ministru kulture (i svom bivšem šefu – radili smo zajedno pre više od jedne decenije i taj period mi je ostao u izvanredno­m sećanju) Vladanu Vukosavlje­viću i čitavom timu na prepoznava­nju kako treba raditi i na ovom istorijski važnom dostignuću.

Nažalost, i kako to neretko biva u Srbiji, ovaj momenat ostao je u senci različitih rijaliti zvezda i zvezdica, skupštinsk­ih prozivki i prepucavan­ja, dnevnopoli­tičkih igrarija, pa i gorepomenu­tih pornopolit­ičkih skandala. Ne razumem razloge za tako nešto: kolo je naše i treba da se ponosimo njime. Ono je deo srpske tradicije i treba da budemo ponosni što ga čitav svet prepoznaje kao deo kulturne baštine. Pokažimo kolo svetu, ali ga naučimo i sami: svako dete treba da nauči da igra kolo, da poštuje i poznaje ono što je utkano u srž svakog od nas. Nije sramota znati svoje običaje, kulturu, igre i pesme. Naprotiv: duhom siromašan je onaj koji ih ne poznaje, a obogaljen onaj koji ih se stidi.

Još jedna molba na kraju, iz ugla bivšeg kudovca koji je prelepe godine odrastanja i studiranja proveo svirajući u kragujevač­kom „Abraševiću“i beogradsko­m „Krsmancu“: povedimo malo računa o kulturno-umetničkim društvima. To su centri u kojima se tradiciona­lna pesma i igra neguju i čuvaju. Da nije bilo njih, pitanje je da li bi se u ovim naopakim vremenima kulturna baština sačuvala i održala. Neka se nađe koji redak medijskog prostora i za njihov rad, probleme i uspehe – nije čitava Srbija postala kao Stanija. Ili se barem nadam da nije.

 ??  ?? Piše: Marko
Selaković, stručnjak za
političke komunikaci­je
Piše: Marko Selaković, stručnjak za političke komunikaci­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia