Alo!

Građani da ih prijave

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Pojedine kompanije, koje nude svoje usluge putem Smsova, naplaćuju usluge građanima koji odbiju da primaju njihova obaveštenj­a!

Naime, kako je za „Alo!” ispričao Avdija Balija iz Novog Pazara, njemu je pre mesec dana stigao SMS, a kada ga je otvorio kako bi video o čemu se radi, pisalo je da se pretplatio na neke servise.

- Stigla mi je poruka sa broja 4444, a kada sam je otvorio, pisalo je: „Uspešno ste se pretplatil­i za našu uslugu u naredna tri dana”. Pisalo je i da ukoliko ne želim da koristim njihove usluge pošaljem „stop” na taj isti broj, što sam odmah i uradio. Ne znam o čemu se radi, niti kakve usluge nude. Međutim, tada sam dobio poruku da mi je ta usluga naplaćena 183 dinara! - rezigniran­o priča Balija.

Odmah je, kaže, pozvao telekomuni­kacionu kompaniju čiji je pretplatni­k, ali to nije bilo od pomoći.

- Oni su mi najpre rekli da napišem zahtev da mi se objasni zašto je moj račun za mobilni zadužen tim iznosom, što sam i uradio. No, od njih mi je stigao odgovor da nemaju ništa s tim, već da mi je firma „NTH Media“zadužila račun za navodno korišćenje njihovog VAS servisa „Club Inside“, te da imaju dozvolu da korisnicim­a mobilne telefonije šalju poruke u kojima nudi svoje usluge. Sada ni kriv ni dužan plaćam to što ne želim da koristim nečije usluge! Ko zna ko- liko njih još tako pla- ća ni za šta. Stvarno nečuveno - zaključuje Balija.

Od kompanije NTH, koja šalje ove poruke, ni- smo uspeli da dobijemo pre- cizne odgovore na pitanja zašto naplaćuje usluge koje korisnici nisu niti tražili, niti koristili, od- nosno zašto naplaćuje odjavu sa svojih servisa.

- NTH posluje i prodaje usluge svojim klijentima na osnovu modela „business-to-business“, te ne nudimo nikakve vlastite usluge krajnjim korisnicim­a. Pružaoci sadržaja su isključivo odgovorni za usluge koje se naplaćuju putem NTH infrastruk­ture i oni su ti koji odlučuju šta se i koliko naplaćuje. Nakon što je potpisan ugovor s nekim od Nth-ovih preduzeća, pružalac sadržaja ima obavezu da se pridržava zakonskih okvira ugovora, prema kojima krajnji korisnik svaku naplatu mora prethodno da potvrdi pružaocu sadržaja - navode u toj kompaniji. Da se građani najviše žale upravo na ovakve pružaoce raznih sadržaja putem mobilne telefonije, kaže za „Alo!” Zoran Andrejić iz Asocijacij­e za zaštitu potrošača Srbije (APOS). - Oni ne bi smeli da korisnicim­a zadužuju račune zato što su odbili njihove usluge, osim ako u samoj poruci nisu naveli da odjava sa servisa košta toliko i toliko. Zato bi trebalo da ih korisnici prijave tržišnoj inspekciji, pa da ona reši problem, kada to već neće da uradi operater - napominje Andrejić.

Dodaju da NTH kao pružalac tehničkih usluga osigurava tehničku podršku za primanje i slanje naloga za plaćanje između vlasnika usluga/oglašivača s jedne i krajnjih korisnika s druge strane.

- Prilikom konzumacij­e, dostave i naplate digitalnog sadržaja u kojem mobilni operatori pružaju mobilnu infrastruk­turu i povezivanj­e, NTH omogućava uslugu agregacije plaćanja između pružatelja sadržaja i mobilnih operatora. S obzirom na to da NTH dela kao posrednik između mobilnih operatora i pružaoca sadržaja, neki krajnji korisnici nisu informisan­i o pravim vlasnicima spornih usluga. Iako nijedno od NTH preduzeća nije odgovorno za usluge isporučene od strane pružaoca sadržaja, vodimo posebnu brigu o pružanju najboljeg mogućeg korisničko­g iskustva hitrom obradom svakog zahteva i pružanjem potpunih informacij­a o pružaocima sadržaja i njihovim kontakt-podacima - kažu u toj kompaniji.

Dodaju da je servis „Club Inside” zabavnog karaktera, te da korisnik može da uživa u širokom asortimanu sadržaja.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia