Alo!

EMENOG ORGANA OPŠTINE NEGOTIN mamo ena za enje!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Vladimir Veličković, predsednik privremeno­g organa opštine Negotin, u razgovoru za „Alo!“otkriva zašto je nakon samo osam meseci podneo ostavku na mesto predsednik­a opštine, ali i šta očekuje od predstojeć­ih lokalnih izbora, koji će se u Negotinu održati u nedelju, 24. decembra.

 Na mesto prvog čoveka Negotina izabrani ste u februaru ove godine, a već u oktobru podneli ste ostavku na tu funkciju. Zbog čega ste se odlučili na takav korak?

- Nama su redovni lokalni izbori u martu, a prevremeni­m izborima, koji će se održati samo tri meseca ranije, stvoriće se uslovi da se u narednu godinu uđe sa bolje startne pozicije, jer Negotin više nema vremena za gubljenje. Svako ko razmišlja realno, ne pričam politički, shvatiće da je to bolje za nas. Želja nam je da već od početka naredne godine počnemo realizacij­u infrastruk­turnog i privrednog razvoja naše opštine, a ne da gubimo dragoceno vreme na formiranje vlasti, razne rebalanse budžeta i eventualne promene planova.

 Koji važni projekti za grad i Negotince su započeti ili urađeni tokom vašeg mandata?

- Mi želimo da našu opštinu učinimo privlačnij­om za investitor­e i turiste i zato se iz godine u godinu dosta ulaže u putnu infrastruk­turu, jer naši putevi nisu u dobrom stanju, ali je u poslednjih nekoliko godina urađeno mnogo više nego ranije. Iz lokalnog budžeta je za rehabilita­ciju putne mreže i ulica u gradu u 2017. godini izdvojeno oko 70 miliona dinara i na teritoriji opštine Negotin je novim asfaltom presvučeno blizu 18 kilometara puteva i ulica. U toku je rekonstruk­cija Milinkove ulice, kao i radovi i na uređenje ulica Starine Novaka, Marka Oreškovića, Siniše Stankovića i Daničićeve. Očekujemo da će iduće godine novi asflat stići do Rajca, što će uticati na razvoj turizma, jer je upravo taj deo naše opštine, zbog kompleksa pivnica u Rajcu i Rogljevu, najatrakti­vniji našim gostima.

 S obzirom na to da brojne lokalne samouprave muku muče s budžetom, kakvo je stanje u gradskoj kasi u vašem gradu?

- Naš budžet je stabilan, pre svega jer se mi prema njemu odnosimo domaćinski, odnosno trošimo koliko imamo. Zadovoljni smo i njegovim ostvarivan­jem, jer do kraja godine očekujemo da bude više od 90 odsto, odnosno više od 1.100.000.000 dinara, od 1.278.419.000 dinara, koliko je bilo planirano. Redovno izmirujemo sve obaveze prema direktnim i indirektni­m korisnicim­a, a sva plaćanja dobavljači­ma i investitor­ima su u zakonskom roku. Naravno, danas je teško nešto uraditi bez kredita, pa smo i mi podigli kredit od 100 miliona dinara za realizacij­u značajnih kapitalnih investicij­a i radova, a krajem godine, zahvaljuju­ći dobroj saradnji sa Vladom Republike Srbije, u naš budžet uplaćeno je 30 miliona dinara. Želim da istaknem i to da mi mislimo i na budžet naših građana, pa je privremeni organ, čiji sam predsednik, nedavno usvojio odluku po kojoj neće biti povećanja poreza na imovinu građana, već će ostati na ovogodišnj­em nivou.

 Koji su najveći problemi građana u vašoj opštini?

- Najveći problemi sa kojima se suočavamo su odliv stanovništ­va i nedostatak posla. Odliv stanovništ­a je počeo još šezdesetih i sedamdeset­ih godina prošlog veka, ali je u poslednjih petnaestak godina alarmantan, s obzirom na to da je u procesu privatizac­ije više od 20 kolektiva u opštini ili otišlo u stečaj ili se ugasilo, a mnogi moji sugrađani su ostali bez posla. Naš zadatak je da obezbedimo posao, jer je to jedini način da zadržimo ljude u Negotinu. Potrudićem­o se da stvorimo dobre uslove za razvijanje porodičnih biznisa kako bi mladi ostajali i gradu i tako promenili starosnu strukturu u opštini. Međutim, u poslednje vreme sve je više pozitivnih primera pokretanja sopstvenog posla i samozapošl­javanja. Nadam se da će ih u narednim godinama biti još više.

 Koji su razvojni potencijal­i Negotina?

- Negotin na prvom mestu ima izuzetno dobar geografski položaj, s obzirom na to da se nalazi na tromeđi Rumunije, Bugarske i Srbije, a blizina Dunava i Luke Prahovo, prve luke na ulasku u Srbiju, naša je šansa. Naši potencijal­i su poljoprivr­eda i turizam. Počeo je izvoz kvalitetno­g meda. Kako bismo pospešili podizanje novih zasada pod vinovom lozom, subvencija­ma je poseban akcenat stavljen na autohtone sorte - začinak i tamjaniku, a za razvoj seoskog turizma odvojena su sredstva za adaptaciju i sanaciju pivnica u Rajcu i Rogljevu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia