Alo!

Seoski turizam na ženski način

-

Nakon 15 godina rada u Hidroelekt­rani „Đerdap dva“, Gordana Stanković odlučila je da stavi tačku na rad u državnoj firmi i okrene se sopstvenom biznisu. Seoski turizam nametnuo se kao idealan posao, s obzirom na to da joj je porodica ostavila u nasleđe pravu gospodsku kuću usred sela Rogljevo.

Na putu do uspeha, tokom prethodnih devet godina, Gordani nije bilo nimalo lako. Kako kaže, muž nije imao nimalo razumevanj­a za njen biznis, pa su se, dok je još grabila na putu ka svom uspehu, razveli.

- Majka mi je na početku mnogo pomagala, a kad je ona umrla, ostala sam bukvalno sama sa troje dece. Često sam radila i po 48 sati bez prestanka, ali, nikada mi nije palo na pamet da odustanem - sve vreme bila sam vođena jakom željom da sačuvam svoju dedovinu. Ovu kuću je pre više od 90 godina počeo da gradi moj čukundeda, koji je prodavao vino u Beogradu, gde je upoznao arhitektu koji je odradio projekat kuće. Čukundedin zahtev bio je da slične kuće nema u celom kraju, a s obzirom na to da je imao tri sina, logično je bilo da kuće bude ovako velika - objašnjava Gordana.

Danas je čukundedin­a kuća pretvorena u „Dunjin konak“, koji može da smesti 20 gostiju i gde osim u prenoćištu, svi koji ovde odsednu mogu da uživaju i u odličnoj domaćoj hrani, spremljeno­j na „smederevcu“.

Gosti, kaže Gordana, stižu sa svih strana. Tokom ove godine u „Dunjinom konaku“bilo je oko 600 noćenja, a tokom leta već šest godina zaredom ova romantična kuća pretvara se u pravu umetničku radionicu, jer Gordani u goste stižu studenti i postdiplom­ci zaduženi za restauraci­ju Rogljevačk­ih pivnica.

- U donjem delu dvorišta kuće bio je senjak, njega smo preuredili u letnju učionicu, prvenstven­o zbog studenata. Meni je najbitnije da gost bude zadovoljan i da dobije sve što mu je potrebno. Ako primetim da neko slabije jede, uvek pitam šta ne odgovara kako bih spremila nešto drugo. Jedna od studentkin­ja je u knjizi utisaka napisala: “13 dana boravka, šest kilograma više”. Meni je to jedan od najdražih komentara - kaže ona.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gordana našla
novu ljubav
Gordana našla novu ljubav

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia