Alo!

MUZIKA MENJA SVET

- Piše: DRAGANA TOMIĆ dragana.tomic@alo.rs

David Surdanović, učenik Umetničke škole „Stevan Mokranjac“iz Negotina, podjednako je uspešan kao trubač i kao solo pevač. No, on nije jedini koji se sa takmičenja u rodni Negotin vraća sa nagradama. Petar Pitarević i Ana

Marija Danilović, nekadašnji učenici te škole, svojim uspesima takođe potvrđuju da se kvalitet i tradicija u Mokranječe­vom gradu neguju decenijama.

Živeti sa muzikom i za muziku magično je i jedinstven­o, a talenat koji poseduju ova deca je kroz veliki rad i podršku profesora, ali i porodica i škole, dobio je svoj puni zamah.

David je treća godina srednje muzičke škole, a Ana Marija i Petar su vredni studenti.

- Muzikom se bavim odmalena. U mojoj porodici svi su muzičari, od pradede do oca. Međutim, oni su kroz svoje sviranje negovali vlaški melos, koji se meni nimalo nije dopadao. Mogu slobodno da kažem da su me na silu upisali u muzičku školu. Ipak, tek u školi je počela moja divna avantura s trubom, jer sam se baš  škola „Stevan Mokranjac“je počela s radom 1954.

 učenje muzike se odvija u tri obrazovna ciklusa: predškolsk­o, osnovno i srednje

 škola obrazuje učenike na odsecima: klavir, harmonika, violina, violončelo, gitara, truba, klarinet, flauta, solo pevanje

 škola se može pohvaliti mnogobrojn­im nastupima i nagradama

 tokom 2016. nagrađeno je 108 učenika ove škole

tada zaintereso­vao za taj instrument. Jednostavn­o, shvatio sam da truba ne mora da svira samo to što oni sviraju - kaže David, koji se može pohvaliti brojnim nagradama sa republički­h takmičenja u sviranju trube, dok se, kao i njegov zemljak Petar Pitarević, sa takmičenja solo pevača u Mladenovcu vratio s osvojenom prvom nagradom. Za njegove uspehe, kako kaže, zaslužna je i škola, koja finasira odlaske na takmičenja.

Ana Marija, iako uspešna studentkin­ja, ne zaboravlja gde je i kako počela.

- Zahvaljuju­ći profesoru Miletu Paunoviću, a kasnije i Predragu Tasiću, kao i ostalim profesorim­a iz muzičke škole, spoznala sam svoju unutrašnju snagu i potencijal. Oni su otvorili za mene svet muzike i uticali na moj muzički razvoj - napominje Ana.

U hodnike „Mokranjca“stigle su pre dve godine i nove nade - Mateja i Strahinja Vojvodanov­ić, koji sviraju gitaru. Strahinja se sa prvog takmičenja vratio s osvojenim prvim mestom, dok je Mateja ove godine u Nišu bio prvi na republičko­m takmičenju.

 ??  ?? Ponedeljak, 11. decembar 2017. Direktorka škole sa svojim učenicima Mateja i Strahinja
Vojvodanov­ić David Surdanović
Mokranjčev­a kuća
Ponedeljak, 11. decembar 2017. Direktorka škole sa svojim učenicima Mateja i Strahinja Vojvodanov­ić David Surdanović Mokranjčev­a kuća

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia