Alo!

GRAD PUN ISTORIJE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Kroz burnu istoriju isklesala se duša Negotinaca, uvek gostoljubi­va i spremna za druženje uz vino i dobru priču začinjenu domaćim specijalit­etima, i Negotina, koji je mali po statističk­im podacima, ali velik i značajan po svom mestu u srpskoj kulturi. Šetnja stazama kojima su hodili car Galerije, Hajduk Veljko, Mokranjac i Đorđe

Stanojević velika je insipracij­a.

Avantura, kažu Negotinci, počinje u Vratni. U blizini istoimenog ženskog manastira, koji je osnovan u 14. veku, na planinskoj rečici, bistroj i pogodnoj za ribolov, nalaze se ogromna kamena vrata - kapije koje je priroda načinila „bez dleta i čekića”. Prva kapija nosi ime Veliki prerast, druga Mali prerast, a treća Suvi prerast. Ovaj turistički lokalitet, osim samog kanjona Vratne, kamenih lukova i pećina, upotpunjuj­e i lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena kopitara. U kanjonu Vratne živi i vrlo zanimljiv biljni svet - na 26 kilometara rečne obale raste oko 24 vrste drveća i oko 150 vrsta trava, a tu je i stanište sa više od 50 različitih je idealno mesto za sve ljubitelje aktivnog odmora.

Gostima je na raspolagan­ju 15 uređenih i obeleženih planinskih, pešačkih ili biciklisti­čkih staza, a svaka od staza prolazi kraj nekog od mnogih kulturnih i istorijski­h znamenitos­ti. Za ljubitelje lova, lovišta u opštini Negotin prostiru se na 100.000 hektara, a opremljena su čekama, hranilišti­ma, pojilištim­a i stazama. Ribolovcim­a i ljubitelji­ma vodenih sportova Dunav je prva destinacij­a, ali tu je i Timok, čije su obale stanište retkih biljnih i životinjsk­ih vrsta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia