Alo!

MITAR MRKELA S POZICIJE SPORTSKOG DIREK Vojska m 1988. sr

- Piše: D. J. Bužić dragutin.buzic@alo.rs

Mitar Mrkela važi za osobu koja stvara u tišini, bez krupnih reči i velike pompe. I kada je kao vihor pravio najveća fudbalska čuda na terenu, ali i danas, kada kao sportski direktor s aktuelnom generacijo­m fudbalera Crvene zvezde projektuje novu evropsku istoriju.

Član čuvene „Zvezdine atomske navale“, pored Prosinečko­g, Savićevića, Stojkovića i Pančeva, Mrkela je mogao da dobije spomenik za života od navijača da je u onom antologijs­kom tromeču sa Milanom 1988. godine, u poslednjem napadu ponovljeno­g beogradsko­g susreta (druga utakmica prekinuta je zbog magle) savladao golmana Đovanija Galija. Gledali su se njih dvojica oči u oči posle neshvaljiv­e greške Kostakurte, a Mitru je nedostajao samo koji centimetar da promeni istoriju Crvene zvezde i da golom na „Marakani“umesto odlaska u nesrećnu penal seriju direktno eliminiše roso-nere.

Iščekujući osvetu Milanu, 28 godina kasnije, Mrkela kao jednog od željenih protivnika u šesnaestin­i finala navodi baš italijansk­og giganta.

- Naveo sam Milan jer su me novinari pitali da li bi posle osvete Kelnu bilo lepo da Zvezda naplati ceh još jednom dužniku iz vremena kada sam ja igrao na „Marakani“. Da, verujem da je ova generacija momaka spremna za najveća dela, iako je Milan uvek jak, čak i kada prolazi kroz krizni period. Taj klub je imao veliki pad poslednjih šest-sedam godina, ali su opet snažni i siguran sam da će se u zimskom prelaznom roku do- datno pojačati. U svakom slučaju, ne bi bilo loše da im naplatimo za tu eliminacij­u iz Kupa šampiona. Pre desetak godina smo imali prvu priliku da im se revanširam­o, možda je došlo vreme za naplatu - kaže za „Alo!“Mitar Mrkela, čovek koji je selektirao igrače za ovu novu, evropsku Zvezdu.

 Kad smo već pomenuli Milan, koliko često se prisetite tih čudesnih mečeva 1988. godine?

- Često, baš često. Svi znate da nas je magla dobrim delom, a sprečila da prođemo dalje.

 A onog vašeg trka sa Galijem koji je uz eventualni gol pre penala mogao možda i dve godine ranije da donese Zvezdi pehar pobednika

Kupa šampiona?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia