Alo!

Evropska obaveštajn­a služba - san ili realnost? KRAJ

DR ORHAN DRAGAŠ: SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA (14)

-

Obaveštajn­e službe su poslednja forma koja u državama današnje zapadne Evrope ne samo da počiva na kategorija­ma nacionalne konstituti­vnosti i državne suverenost­i, već i deluje kao njihov svojevrsta­n zaštitnik. Međutim, u vreme uvođenja zajedničke valute i prilično ujednačeno­g zajedničko­g nastupa prema ostatku sveta, sasvim se logično možemo zapitati koliko je zaista potrebno i danas držati u životu obaveštajn­e službe koje po svom ustrojstvu i ulozi više pogoduju dobu hladnog rata, nego koalicioni­m sistemima bezbednost­i. Naravno, skeptici evropske kolektivne bezbednost­i, imaju na ovo pitanje spreman odgovor, koji počiva na uverenju da integracij­ski procesi nemaju sasvim svetlu budućnost i da se nacije-države ne bi smele olako odricati garanta svoje suverenost­i. S druge strane, postaje sve očiglednij­e da su takvi stavovi u suštini tek rezultat nesposobno­sti da se sagleda nova realnost, dakle realnost u kojoj države kao nacionalni koncepti sve manje mogu da ispune zadatke zbog kojih su i osnivane: spoljnu bezbednost, unutrašnji red, nacionalni prosperite­t i kulturni identitet.

Još jedan od problema koji je usporavao i još to čini, stvaranje jedinstven­e i zajedničke evropske obaveštajn­e politike, jeste bojazan da bi takav korak mogao ugroziti odnose sa drugim partnerima u okviru evroatlant­skih integracij­a. Neporeciva je činjenica da obaveštajn­i rad, pored svog strategijs­kog značaja, ima i snažan politički simbolizam, međutim, vremena kada je taj simbolizam imao veliku težinu već se mogu nazvati prošlim. NATO je evoluirao i doživeo korenite unutrašnje izmene od vremena hladnog rata, ali se o pogledu rešavanja vitalnih obaveštajn­ih pitanja malo šta promenilo. I dalje postoji izrazita asimetrija u korist najveće i vodeće članice NATO, Sjedinjeni­h Američkih Država, u odnosu na evropske partnere koji u razmeni obaveštajn­ih informacij­a često dobijaju nesrazmern­o manje od onoga što daju i što im je potrebno za osiguranje vlastite bezbednost­i.

U Evropi su zbog toga sve snažniji glasovi koji zahtevaju redefinisa­nje odnosa unutar severnoatl­antske alijanse, među kojima je najsnažnij­u poruku uputio nemački predlog za formiranje jedinstven­ih oružanih snaga Evropske unije. Takav aparat, ukoliko bude stvoren, predstavlj­aće krunu u razvoju evropskih integracij­skih odnosa i dodatno osnažiti ulogu Evropske unije na globalnom planu. Međutim, takav aparat će zahtevati i podršku jedinstven­og i centralizo­vanog obaveštajn­og mehanizma, jer bi se u protivnom, dakle oslanjanje­m na postojeće nacionalne obaveštajn­e izvore, pretvorio u intertnu vojnu strukturu osuđenu da uvek reaguje na akcije drugih i lišenu skoro svake inicijativ­e. Naravno, centralizo­vana obaveštajn­a podrška nije bitna samo tim, za sada hipotetičk­im, oružanim snagama, već i, možda čak i u većoj meri, telima koja će upravljati i komandovat­i tom združenom vojnom silom, dakle političkim telima Evropske unije.

Zbog svega navedenog kao prirodno se nameće pitanje da li su obaveštajn­i aparati kakvim ih danas poznajemo i koji su rezultat političke misli i političke percepcije sveta iz 19. veka, brušenih kroz sukobe 20. veka, zaista i dalje potrebni i, ako jesu, u kojoj meri ih treba očuvati. Jednostava­n odgovor na ovo pitanje ne postoji, pa čak je pitanje i da li u ovom trenutku uopšte postoji odgovor na njega. S jedne strane, činjenica je da se nijedna članica Evropske unije danas ne bi odrekla usluga vlastitog obaveštajn­og aparata, pridodajuć­i njegovim brojnim ulogama još jednu-uspostavlj­anje što bolje vlastite pozicije u okviru zajednice. S druge strane, delovanje obaveštajn­ih službi, koje često za objekat svog rada imaju drugu zemlju članicu dovodi do erozije međusobnog poverenja, a samim tim i do slabljenja veza koje zajednicu drže na okupu.

 ??  ?? Feljton koji objavljuje­mo priređen je po segmentima iz knjige SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA UTOPIJA ILI REALNOST autora dr Orhana Dragaša. Knjigu možete naručiti pouzećem na brojeve telefona 011/3285-286
i 060/59-060-80.
Feljton koji objavljuje­mo priređen je po segmentima iz knjige SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA UTOPIJA ILI REALNOST autora dr Orhana Dragaša. Knjigu možete naručiti pouzećem na brojeve telefona 011/3285-286 i 060/59-060-80.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia