Alo!

MIRNO SPAVAJ, GENIJE...

„Bokijevim odlaskom ostali smo bez velikog umetnika, čoveka koji je bio sinonim za kvalitet“, poručio je Saša Popović

- Pišu: O. KONATAR - N. MARIĆ

Poznati srpski klarinetis­ta Božidar Boki Milošević preminuo je preksinoć u bolnici u Beogradu, u 87. godini. Bio je jedan od naših najboljih klarinetis­ta, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, profesor Muzičke škole „Josip Slavenski” i član Beogradske filharmoni­je. Svoj široki repertoar decenijama je predstavlj­ao publici širom sveta i u poznim godinama je nastupao i učestvovao u muzičkim programima.

Milošević je za sobom ostavio četvoro dece, od kojih se troje njih uspešno bave muzikom. Sin Milan takođe je klarinetis­ta i živi u Vankuveru, a ćerke Ksenija i Tijana su koncertmaj­stori Beogradske filharmoni­je.

- Za mnoge si bio umetnik, za nas samo naš tata - objavila je oproštajnu poruku na svom Fejsbuk profilu povodom smrti oca Bokijeva ćerka, Gordana Jovićević.

Milošević je punih 15 godina bio i deo „Grand produkcije“, gde je vokalne izvođače u emisijama pratio s orkestrom na sceni. Zbog velikog doprinosa koji je dao estradnoj sceni, njegov odlazak ostaće upamćen kao veliki je gubitak, a direktor „Granda“, Saša Popović izrazio je duboku žalost zbog odlaska svog velikog prijatelja i saradnika.

- Bokijevim odlaskom ostali smo bez velikog umetnika, čoveka, koji je bio sinonim za kvalitet. Punih 15 godina bio je deo naše produkcije, deo „Granda“, zajedno smo radili, stvarali... Ostaće mi u najlepšem sećanju. Porodici i prijatelji­ma moje najiskreni­je saučešće - rekao je za „Alo!“Popović.

Pevačica narodne muzike Merima Njegomir kaže da je Milošević bio izuzetan umetnik koji je svoju veštinu rado delio sa ljudima.

- Boki je bio moj prijatelj i mnogo mi je žao što se sve ovako završilo. On je bio vrlo vredan čovek, koji je svako jutro ustajao u 6.30 sati i vežbao klarinet pola sata. Čak i kada je bio na vrhuncu karijere, nije odustajao od te rutine - izjavila je Merima.

Cenjeni instrument­alista Bora Dugić naglašava da je Milošević bio jedan od najznačajn­ijih protagonis­ta naše muzičke scene.

- Milošević je bio izuzetan umetnik. Pravi uzor velikom broju mladih muzičara. Bio je poznat po srdačnom odnosu prema ljudima. Voleo je ljude. Uvek me je učio da onaj ko mrzi ne može da bude vrhunski instrument­alista - kazao je Dugić.

Trubač Dejan Petrović seća se Miloševića kao učitelja i vrhunskog instrument­aliste.

- Milošević je bio gost na jednom od mojih koncerata i tada sam pomislio da vredi što se uopšte bavim muzikom kada takav majstor deli scenu sa mojim orkestrom. Njegova karijera obeležila je poslednjih 50 godina umetničkog stvaranja u oblasti narodne muzike kod nas. Bio je autor čije je delo obeležilo epohu - kazao je Petrović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia