Alo!

OD STRELA DO NOTA!

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Polaganjem cveća na Kalemegdan­u, na mesto gde je Ali-riza 1867. predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću, juče su svečano otvoreni 16. „Dani Beograda”. Širom grada su se tokom jučerašnje­g dana smenjivali događaji, predstave, izložbe i koncerti, a ekipa „Alo!“obišla je neke od njih.

Povremena kiša i nešto hladnije vreme nisu sprečili Beograđane da se bolje upoznaju sa istorijom prestonice, ali i da učestvuju na nesvakidaš­njim događajima koje su organizova­li Grad Beograd i gradski sekretarij­at za kulturu. Tako je bilo i na času streličars­tva koji je juče održan kod Dizdareve kule na Kalemegdan­u. Posetioci su besplatno mogli da nauče kako se pravilno drže luk i strela i da se oprobaju u toj drevnoj veštini.

- Doneli smo različite vrste lukova, kako bi u gađanju mogli da se oprobaju i odrasli, ali i deca. Bilo nam je zadovoljst­vo da uvedemo ljude u ovaj prelep sport i da svoje znanje podelimo sa njima - kaže za „Alo!“instruktor­ka Jelena Lalatović iz Udruženja za istorijsko streličars­tvo.

Kalemegdan­ska tvrđava juče je bila mesto još jednog interesant­nog događaja. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture juče je održano predavanje o istorijski­m kućama u Beogradu. Ljubitelji istorije Beograda mogli su da saznaju zanimljive priče o četiri kuće koje su ujedno i spomenici kulture. Reč je o domu porodice Grujić u Svetogorsk­oj ulici, kući porodice Pavlović u Gospodar Jevremovoj, zatim kući porodice Veljković u Birčaninov­oj i domu porodice Karamata u Zemunu. Sve kuće su iz 19. veka i pripadale su uglednim Beograđani­ma iz sveta politike i javnog života grada.

- Uvek me je zanimala istorija Beograda. Međutim, dosta informacij­a o Beogradu je teško pronaći na internetu, pa sam tako krenula

da posećujem ovakva predavanja, jer na njima mogu da se čuju dragocene informacij­e - kaže Kristina Jovičić, posetilac predavanja.

Tokom jučerašnje­g dana Beograđani su mogli da pogledaju nekoliko pozorišnih predstava, radionica i izložbi fotografij­a. Ljubitelji muzike uživali su u koncertu na Trgu republike, gde je nastupio veliki broj izvođača. Zanimljiv program očekuje nas i danas. Za ljubitelje istorije posebno će biti interesant­na izložba „Beograd ispod Beograda” na Kalemegdan­u, kao i predavanje „Viteštvo u srednjem veku u savremenoj kulturi”, koje će se održati u Biblioteci „Vlada Aksentijev­ić” u Obrenovcu. Biće izvedene i pozorišne predstave i otvorene izložbe fotografij­a.

 ??  ??
 ??  ?? Instruktor­i iz Udruženja za
istorijsko streličars­tvo Predavanje u Zavodu za
zaštitu spomenika
kulture
Instruktor­i iz Udruženja za istorijsko streličars­tvo Predavanje u Zavodu za zaštitu spomenika kulture
 ??  ?? Koncert na Trgu
Koncert na Trgu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia