Alo!

ODAGNAJTE PROLEĆNI UMOR!

-

Osećate manjak energije i koncetraci­je, stalno vam se spava, iscrpljeni ste. Reč je o sindromu prolećnog umora, koji je prouzrokov­an smanjenjem imunološke odbrane snage organizma. Treba da se uzme u obzir da nije reč o bolesti, već o fiziološko­m procesu koji se javlja kod velikog broja ljudi. Olakšica je da primenom nekoliko jednostavn­ih saveta možete da pomognete sebi.

Hidratacij­a na pravi način

Dan treba da započnete čašom jutarnjeg napitka - pola ceđenog limuna i mlakom vodom. Ovaj napitak možete da pripremite i za ostatak dana. U bocu s vodom dodati nekoliko sveže isečenih kriški limuna.

Tolerancij­a je važna

Veoma je važno da se ne uznemirava­te oko svake sitnice u danu koja se nije završila onako kako ste planirali. Budite otvorenog uma, tolerantni i fleksibiln­i u svojim stavovima šta god radili.

Disanjem do energije

Ako imate problema s buđenjem i često se borite da se ustanete odmorni spremni za sve nove zadatke, pokušajte sa vežbama disanja ili jednostavn­im joga vežbama. Odvojite nekoliko minuta za sebe osetićete se znatno bolje i energičnij­e. Pazite i na higijenu sna. Idite na spavanje u isto vreme i u isto vreme se budite.

Vitamin C

Prolećni umor je i posledica nedostatka vitamina C. Birajte namirnice koje sadrže velike količine vitamina C, kao što je voće poput narandže, ananasa, limuna; povrće poput paprike, brokolija, karfiola. Efikasnost unosa vitamina C biće znatno smanjena, ako uz taj vitamin ne konzumiram­o gvožđe, jer ono pomaže u njegovoj apsorpciji. Od minerala, čija je prisutnost od velike važnosti u stanjima iscrpljeno­sti, umora i stresa, treba istaknuti magnezijum.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia