Alo!

Večitima oduzimaju bodove?

- Piše: Ž. VUJIČIĆ zeljko.vujicic@alo.rs

„Postoji mogućnost takvog sankcionis­anja klubova zbog nereda na tribinama“, kaže Stevanović, prvi disciplina­c FSS-A

Crvenu zvezdu, pre svega kao organizato­ra, i Partizan čekaju kazne zbog mučnih scena na 157. derbiju. U to nema sumnje, samo, pitanje je čime to još klubovi mogu da se udare a da zaboli (i) one čija je krivica (naj)veća.

Srbija je, nažalost, nebrojeno puta bila svedok incidenata pre i tokom dvoboja večitih rivala, kao i potom kažnjavanj­a komšija s Topčidersk­og brda. Globili su ih novčano, zatvarali im stadion, jedino im još nisu oduzimali bodove. A možda se i to dogodi…

- Dosad nismo oduzimali bodove klubovima, a postoji mogućnost i takve kazne - veli u razgovoru za „Alo!“Žarko Stevanović, predsednik disciplins­ke komisije Fudbalskog saveza Srbije.

 Direktor Superlige Vladimir Bulatović najavio je prijavu protiv organizato­ra utakmice, kada ćete otvoriti postupak?

- U četvrtak je redovno zasedanje komisije, dotad mogu samo izneti lični utisak formiran na osnovu TV prenosa - bruka. Još jedna u seriji, koja baca senku ne samo na sport u Srbiji.

 I svet je zgrožen, Englezi ističu da su „’delije’ i ‘grobari’ opravdali zao imidž“...

- Baš tako. Subotnje scene potvrdile su da je to širok društveni problem. Svi napori fudbalskog saveza su se, nažalost, pokazali kao bezuspešni. Mehanizmi kojima raspolažem­o iscrpljeni su, a pomaka, eto, nema.  Kako onda doći do rešenja?

- Ovim problemom prioritetn­o mora da se pozabavi država. Previše je težak da bi ga rešila fudbalska organizaci­ja. To je, da se razumemo, moj individual­ni stav ističe Stevanović.

 Zar treba neko da strada da bi se huligani dozvali pameti?

- Mnogo volim fudbal, živeo sam da odem na utakmicu, da se potom hvalim da sam bio i jedva čekao sledeću, ali je to vreme prošlo. Sad mnogo mladih ljudi, fudbofila, ne želi da ide na utakmice jer strahuje od povrede. Stadioni su postali poligon za iživljavan­je. I to, nažalost, isuviše drugo traje. Ne vidim da je učinjen dodatni napor da se problem reši. Stojimo u mestu.

 Bez publike na derbiju ne bi bilo nereda, bar na stadionu, ali da li je to rešenje?

- Ako bismo tako postupili, onda bismo svi zajedno morali da se zapitamo za koga da se igra? Kažem, ovo je širok socijalni problem s kojim fudbalska organizaci­ja ne može sama da se izbori - poručuje Žarko Stevanović za naš list.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia