Alo!

„Maksi“rasplakao decu u Srbiji

- Pišu: R. BRIZA - J. MITROVIĆ redakcija@alo.rs

Trgovinski lanac „Delez“obmanuo je brojne mališane promotivno­m akcijom „Vitaklinci“, pa su deca, umesto obećane igračke, dobila veliko razočaranj­e, a roditelji uludo ispražnjen­je novčanike. Zbog poslovne politike koja obmanjuje potrošače, kako navode u Tržišnoj inspekciji, taj belgijski lanac hipermarke­ta mogao bi biti kažnjen i sa 2.000.000 dinara.

Kompanija „Delez“, u čijem sastavu su „Maksi“, „Šop eng gou“i „Tempo“, započela je 8. marta promotivnu akciju namenjenu prvenstven­o deci, a glavni cilj akcije „Vitaklinci“, kako su naveli, bio je da se deca upoznaju sa voćem i povrćem na zabavan i edukativan način i da im se približe osnovna pravila zdravije i balansiran­e ishrane. Mehanizam akcije sastoji se u sledećem za svaki račun iznad 700 dinara i kupljen jedan proizvod od obeleženih može se kupiti kesica „Vitaklinci“ za dinar. Jedna kesica sadrži dve kartice za igru, dve sličice za album i jednu nalepnicu. Kartice i sličice služe za igru i popunjavan­je albuma, koji na slikovit i zanimljiv način prikazuje avanture te neobične družine. Nalepnice se lepe na talon i uz 10 sakupljeni­h nalepnica može da se kupi „Vitaklinci“plišana igračka za 599 dinara.

Pored toga što je „Delez“upoznavao decu s pravilima zdrave i izbalansir­ane ishrane prodajući im čips i sokove pune šećera, a roditeljim­a izbijao pare iz džepa, najstrašni­je je, kako tvrde potrošači širom Srbije, to što su bezočno slagali decu, koja su nedeljama skupljala sličice u nadi da će im se trud isplatiti. Međutim, nakon samo desetak dana, plišane igračaka iz svih prodajnih objekata „Maksi“i „Tempo“nestale.

- To što je „Delez“uradio je poslovna politika laži, kojom je samo trebalo da izmanipuli­šu kupce, koji su bili „primorani“da kupuju određene proizvode ne bi li ispunili uslov za kupovinu igračke po ceni od 599 dinara. Ispunila sam talon, a moj petogodišn­ji sin pojeo je i popio mnogo sokića i gomilu slatkiša. Napravila sam skladište u kući, potrošila više od 7.000 dinara u „Maksiju“i dobila na kraju uplakano dete! - kaže za „Alo!“Jasmina Perić iz Beograda i dodaje da je najstrašni­je što akcija i dalje traje, a niko još ne reaguje.

Sa druge strane, Goran Macura iz Tržišne inspekcije Ministarst­va trgovine kaže za „Alo!“da je svaki trgovac koji sprovodi promotivnu igru dužan da nakon toga svim dobitnicim­a obezbedi obećanu nagradu ili odgovaraju­ću zamenu za nju.

- Ako to ne učini, uradio je obmanjujuć­u poslovnu praksu, koja je kažnjiva u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i za koju je predviđena kazna u iznosu od 300.000 do 2.000.000 dinara. U slučaju da privredni subjekat u ovom trenutku nema dovoljan broj predviđeni­h nagrada, dužan je da ih obezbedi i omogući svakom dobitniku da ostvari predviđenu nagradu ili pogodnost za kupovinu nekog proizvoda - objasnio je Macura i dodao da tržišna inspekcija može da reaguje ako se ne podele nagrade za sve učesnike koji su ostvarili pravo na njih u periodu pre zaključenj­a nagradne igre.

Tokom dana uputili smo pitanja i trgovinsko­m lancu „Delez“kako bismo sasznali zbog čega nisu ispoštoval­i svoje kupce, međutim, do zaključenj­a ovog broja nismo dobili odgovor.

 ??  ?? i slatkiše Kao zdravu hranu prodavali deci čips
i slatkiše Kao zdravu hranu prodavali deci čips

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia