Alo!

ALERGIČNI NA SEKS!?

Alergijska reakcija nakon seksa s novim partnerom ukazuje na mogućnost da ste preosetlji­vi na njegovu semenu tečnost

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Seksualni odnosi, uprkos tome što pružaju uživanje i zbližavaju partnere, umeju da budu veoma neprijatni, čak i bolni, ako se osobi javi alergija tokom ljubavnog čina. Problem nastaje kada na simptome alergije imunosiste­m abnormalno reaguje, a tom tipu alergije je mnogo teže pronaći uzrok.

Problem kod „seksualnih“alergija je što se teško prepoznaju i dijagnosti­kuju. Simptomi se uglavnom pripisuju seksualnoj aktivnosti, poput ubrzanog disanja, znojenja ili povećanog broja otkucaja srca. Međutim, kada se takve alergije ne uoče i ne leče na vreme, može doći do znatnog pogoršanja. Alergijska reakcija

nakon seksa

Alergijska reakcija nakon seksa s novim partnerom ukazuje na mogućnost da ste preosetlji­vi na semenu tečnost partnera. Neki od simptoma su: oticanje, stezanje u grudima, teško disanje, vrtoglavic­a i proliv. Seksolozi tvrde da protein u spermi izaziva alergijsku reakciju, a s njom i osećaj peckanja i bol.

Posle orgazma vam je fizički loše

Ponekad se kod muškaraca događa da pate od POIS-A (postorgazm­ičkog sindroma), a simptomi su slični klasičnom gripu - curenje nosa, zatvor, svrab očiju, bolno grlo i mišići, glavobolja, iscrpljeno­st. Od kondoma

osećate svrab

Oko šest odsto svetske populacije alergično je na lateks. Najčešći znakovi da je ž e n a alergična na lateks su: vaginalna iritacija, peckanje, svrab. Prvi pokazatelj­i da se radi baš o toj alergiji jeste situacija u kojoj se javlja. Ako

se alergijska reakcija pojavljuje svaki put posle seksa tokom kojeg je korišćen kondom - obično od jednog do četiri dana nakon odnosa, a simptomi se inače ne pojavljuju, onda je skoro sigurno u reč o alergiji na lateks. Međutim, nisu svi alergični na lateks, neki su na kazein, protein iz kravljeg mleka koji se koristi kako bi se kondom ugladio. Korišćenje novog lubrikanta

Lubrikanti s mirisima, ukusima ili oni koji daju osećaj toplote mogu da sadrže svakakve aditive na koje su ljudi alergični. Najjednost­avniji način da se utvrdi da li je lubrikant uzrok problema jeste da se prestane sa njegovom upotrebom.

Promene metode zaštite

Žene koje su promenile način zaštite mogu da imaju određenu alergijsku reakciju na druge sastojke koji se nalaze u tabletama ili na boju koja se koristi u nekima od njih.

Drugačija rutina pre seksa

Seksolozi smatraju da ponekad alergijska reakcija koja se pojavljuje nakon seksa ne mora biti direktna posledica seksa, već nečeg što je osoba pojela ili popila ranije tog dana. Treba da se razmisli i o kozmetici koja se koristi, higijenski­m sredstvima i novim lekovima.

Seksualna trauma

U nekim slučajevim­a bol ili nelagoda tokom seksa jesu fiziološki odgovor na nešto psihološko. Ta pojava je poznata kao „genitalno oklopljava­nje“. Ukoliko postoji bilo koji oblik zlostavlja­nja u vezi, sramežljiv­ost u seksu ili nedostatak poverenja u partnera, to može da rezultira upalama ili osipom, poput svake druge alergije. Tako imunitet poručuje da nešto u organizmu nije u redu i to ne treba da se ignoriše.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia