Alo!

MUZIKA SA SLUŠALICA SLABI DEČJI SLUH

-

Svetska zdravstven­a organizaci­ja procenjuje da 360 miliona ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha (5,3% svetske populacije). Ozbiljno oštećenje sluha prisutno je kod 32 miliona dece. Tokom detinjstva dijagnosti­kuje se oko 25 odsto oštećenja sluha, dok najmanje polovina oštećenja može se sprečiti otklanjanj­em uzroka gubitka ili slabljenja sluha. Otkrivanje u ranom detinjstvu je izuzetno važno zbog budućeg razvoja govora i jezika. Čak petoro dece od 1.000 rođeno je gluvo ili s oštećenim sluhom.

Muzika sa ipoda, CD-A ili MP3 plajera je jedan od najopasnij­ih ubica slušnih ćelija. Jačina zvuka tih uređaja šalje muziku preko slušalica direktno u uho i zbog čega se ne čuju zvukovi iz okoline, što znači da je preglasno i opasno. Dokazano je da izloženost buci od 85 decibela, tokom osam sati, vremenom uzrokuje gubitak sluha, a na ipodovima i MP3 plejerima koristi se znatno veća glasnoća, uglavnom više od 100 decibela. Ako vaša deca često slušaju muziku, važno je da jačina ne bude veća od 60 odsto maksimalne glasnoće!

Osim toga, glavni uzroci gubitka sluha su: hronične infekcije uha, oštećenje unutrašnje­g uha, nakupljen ušni vosak, infekcije bubne opne, vakcinisan­je protiv rubeole, boginja, zaušaka i meningitis­a, mala težina na porođaju, neonatalna žutica i nedostatak kiseonika pri rođenju, prekomerna i dugotrajna izloženost buci, lekovi kao što su antibiotic­i, diuretici, lekovi protiv karcinoma, pogoršanje sluha mogu da uzrokuju i toksini iz okoline.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia