Alo!

Srbija će Hrvatima uzvratiti istom merom!

- Piše: D. RAMADANI

Srbija će na zabranu ulaska ministru Aleksandru Vulinu u Jasenovac odgovoriti adekvatnim merama, izjavio je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a o tome koje će to mere biti, odlučiće u četvrtak Vlada. Vučić je rekao da ne zna koje su to mere i da će o tome odlučiti Vlada Srbije.

On je dodao da će se držati obećanja da 100 dana ne govori o Hrvatskoj, te poručio da nijednu, posebno uvredljivu reč, neće uputiti, a reakciju Hrvatske ocenio je kao ishitrenu i njemu nerazumlji­vu. Objasnio je da je tog dana trebalo da primi predstavni­ke različitih udruženja građana, da nije razumeo zašto oni nisu došli.

- Da li zbog Jasenovca, kao da se Srbima zabranjuje da govore o najjezivij­em logoru, s najvećim brojem žrtava. Ako je tako i Srbi ne mogu da posete stratišta, da ni imena ubijenih ne budu upisana, mi ćemo razmotriti predlog da se u Srbiji najpre popišu žrtve, a da onda napravimo muzeje Holokausta i muzeje koji govore o stradanju srpskog naroda - rekao je Vučić. Predsednik je kazao da ne očekuje reakciju EU povodom isticanja zastave sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni” u Jasenovcu.

- Ne postoji nijedna zemlja u kojoj slike Adolfa Hitlera mogu da se ističu a da ne budete kažnjeni. Ovde je moguće da se to radi - rekao je Vučić novinarima posle

prijema povodom dana Vojske Srbije. Hrvatska je članica

EU, dodao je on, a Srbija je mala zemlja koja pokušava da bude u

Evropi.

Predsednik je rekao da Srbija, kada je reč o naoružavan­ju, ne učestvuje ni u kakvoj trci, već samo želi da bude sposobna za zaštiti svoju slobodu i da se odbrani. Na pitanje novinara da li, imajući u vidu kupovinu aviona i u Hrvatskoj i u Srbiji, može da se govori o nadmetanju, Vučić je kazao:

- Ne učestvujem­o ni u kakvoj trci, niti to možemo sa članicama NATO. NATO je suviše moćan. Mi smo mala zemlja. Samo želimo da budemo svoji na svome, da čuvamo svoju slobodu, nacionalno dostojanst­vo, da se odbranimo. I to je to.

 ??  ?? Svi stali u njegovu odbranu: Aleksandar
Vulin Spreman da
uzvrati: Aleksandar
Vučić
Svi stali u njegovu odbranu: Aleksandar Vulin Spreman da uzvrati: Aleksandar Vučić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia