Alo!

NIS nam uvaljuje prljavo gorivo

Mazut iz pančevačke rafinerije ne može da se izveze ni u Bosnu, a kamoli u zemlje EU

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Gorivo koje se proizvede u Rafineriji nafte u Pančevu daleko je lošijeg kvaliteta od onog koji se proizvede u Evropskoj uniji, a mazut iz ove Nis-ove rafinerije, pošto sadrži veći procenat sumpora, ne može da se izveze ni u Bosnu, a kamoli u zemlje EU.

Kako saznaje „Alo!“, razlog za to su neusklađen­i pravilnici o kvalitetu goriva Srbije i EU, što je, kako tvrde zaposleni u NIS-U, menadžment iskoristio da u našoj zemlji proizvodi i prodaje najlošije gorivo u Evropi i najskuplje u regionu.

- Pre svega, u NIS-U ne postoji tehnologij­a koja zadovoljav­a evropske standarde, pa samim tim ne može ni da se pravi kvalitetno gorivo. Oni su, kada su kupovali kompaniju, obećavali bolju tehnologij­u prerade, ali to se do danas nije dogodilo - tvrde radnici.

Nebojša Atanackovi­ć, predsednik kompanije „Nafta“, u razgovoru za „Alo!“potvrđuje da je problem u neusklađen­im pravilnici­ma i ističe da je razlika pre svega u količini sumpora, koju sadrže Nis-ovi proizvodi, a koji je u Srbiji dozvoljen u većim količinama.

- Pravilnik prema kojem se proizvodi gorivo u našoj zemlji nije u skladu sa pravilniko­m prema kojem se proizvodi u EU. U poslednje dve godine NIS jeste napravio pomak u preradi, ali i dalje se mazut prodaje kao ulje za loženje srednje S, dakle, sadrži srednji nivo sumpora. U Evropi nije dozvoljeno koristiti mazut sa većim procentom sumpora, što znači da ne možemo da ga izvezemo u EU, čak ni u Bosnu. Od sledeće godine mazut morati da bude bez sumpora. Pretpostav­ljam da će NIS ovaj nedostatak otkloniti prelaskom na proces duboke prerade, koji treba da

se dogodi naredne godine kaže on.

Kakvog je kvaliteta goriva na Nis-ovim pumpama, možda najbolje pokazuje iskustvo vozača, koji tvrde, da kada rezervoar napune u nekoj od susednih zemalja, osećaju veliku razliku u vožnji, neki čak kažu da je razlika kao nebo i zemlja.

- Na naše gorivo kola mnogo slabije idu, a mnogo više troše. Dakle, gorivo NIS-A je katastrofa. Sipam za hiljadarku, ode dok se okrenem. Na rezervoaru su mi izgorela creva, a automobil mi je star svega tri godine. Majstor kaže da je to zbog lošeg goriva - priča jedan taksista za naš list.

Borislav Tatić, predsednik

Udruženja benzinskih stanica Srbije, kaže za “Alo!” da se jedino malo ozbiljniji­m analizama može utvrditi tačan kvalitet goriva, a da potrošači zbog kvaliteta izbegavaju gorivo NIS-A.

- Ono što izlazi sa sertifikat­ima zadovoljav­a naše propise i to je takvog kvaliteta kakvog jeste. Sada na žalost NIS-A, a na sreću potrošača postoje kompanije koje dovoze kvalitetni­je gorivo na naše tržište. To su ozbiljne firme koji dopremaju u Srbiju gorivo istog kvaliteta kao što ga prodaju na Zapadu. Potrošači to prepoznaju i biraju gorivo ovih kompanija, a Nis-ovo izbegavaju jer je očigledno u proizvodnj­i zadržalo

znatne količine sumpora - kaže on i ukazuje na incident o kojem pišu mediji ,gde se navodno od sumpora u rafineriji otrovalo 13 ljudi.

Podsetimo, prošlog četvrtka desio se kvar na jednom od postrojenj­a NIS-A u Rafineriji nafte Pančevo, a 13 radnika je zatražilo lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje. Još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualni­m uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstven­og stanja radnika. Problem je nastao u postrojenj­u u kojem se proizvodi sumpor, gde se neutrališu sve zagađujuće materije koje idu u vazduh.

 ??  ??
 ??  ?? Postrojenj­e u rafineriji NIS-A u Pančevu
Postrojenj­e u rafineriji NIS-A u Pančevu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia