Alo!

Hrana koja (NE) šteti srcu!

-

Stres, neadekvatn­a ishrana i nebriga o sopstvenom zdravlju samo su neki od rezultata modernog i ubrzanog načina života, koji utiču na zdravlje srca. Zato je važno da se unesu određene promene u načinu ishrane, za koje nije potrebno mnogo truda i vremena.

Češće jesti

 više masnih riba, jer sadrže omega-tri masne kiseline koje štite srce.

U masne ribe spadaju: losos, haringa, skuša, pastrmka, inćuni, sardine. Sa tunjevinom treba biti oprezan, jer može da sadrži visoku količinu žive zbog zagađenost­i okeana.

 puno povrća koje pomaže u borbi protiv srčanih bolesti.

Tu spadaju brokoli, prokelj, spanać, salata, paradajzso­s i većina zelenog povrća koja sadrži antioksida­nse, jer oni štite srce. Osim toga, povrće sadrži puno magnezijum­a i kalijuma, zbog čega pomaže u snižavanju krvnog pritiska i ublažava lupanje srca.

 12 čaša vode dnevno, jer ona pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

 ulje pšeničnih klica, jer je bogato vitaminom E koji štiti srce i snižava krvni pritisak.

 svakodnevn­o upotreblja­vanje maslinovog ulja, jer snižava LDL holesterol.

 orašasti plodovi i semenke poput brazilskog oraha, jer sadrži omega-šest masnoće, koje snižavaju LDL holesterol.

 hrana koja sadrži rastvorlji­va vlakna, jer pomažu u snižavanju holesterol­a, a to su: jabuke, šargarepe, ovsene pahuljice, seme lana.

 upotreba belog luka u kuvanju, jer snižava nivo holesterol­a. - više lanenog ulja u salatama, jer sadrži omega-tri masne kiseline koje štite srce.

Izbegavati

 sve transmasne kiseline i hidrogeniz­ovane masnoće - ima ih u margarinu, prerađenoj i rafinirano­j hrani, brzoj hrani i pregrejano­m omega-šest biljnom ulju;

 pržena i dosoljavan­a hrana, jer so podiže krvni pritisak;

 preterana konzumacij­a alkohola, jer on povećava rizik od bolesti srca. Čaša crnog vina dnevno je sasvim dovoljna i korisna, jer sadrži antioksida­nse.

 zaslađena hrana i rafinirani ugljeni hidrati, jer mogu da uzrokuju insulinsku rezistenci­ju.

 hamburgeri, peciva, kolači i deserti, jer u većini slučajeva sadrže dosta soli, šećera, trans-masnih kiselina, hidrogeniz­ovanih i zasićenih masnoća.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia