Alo!

ČETIRI SIMPTOMA DA IMATE POVIŠEN ŠEĆER!

-

Ovo su neki od simptoma koji upućuju na povišen šećer u krvi.

Osećaj žeđi

Bubrezi moraju pojačano da rade kako bi uspeli da filtriraju i apsorbuju višak šećera, ali ako ne mogu da prate taj tempo, višak šećera se izlučuje putem mokraće. Zato se javlja povećana potreba za mokrenjem. Češće mokrenje dovodi do dehidratac­ije organizma i veće potrebe za tečnošću.

Glad

Telo pretvara hranu koju jedemo u glukozu, koje dalje ćelije mogu da koriste kao energiju. Ćelijama je potreban insulin kako bi mogao da dovede glukozu. Čim telo nema dovoljno insulina ili ako ćelije nisu osetljive na njega, glukoza ne može da dopre u ćelije i zbog toga organizam ostaje bez energije. Zato se više nego inače osećaju veća glad, ali i umor.

Suva usta

S obzirom na to da telo koristi više tečnosti za mokrenje, to podrazumev­a manje vode za ostale organe i ostale potrebe organizma. Dehidracij­a uzrokuje suvoću ustiju, a posledica suvoće kože je

svrab.

Gubitak kilograma

Kada telo ne dobija dovoljno energije iz konzumiran­e hrane, ono onda počinje sa sagorevanj­em mišića i masnih naslaga, kako bi nadoknadil­o taj nedostatak. To znači da može da se mršavi čak i ako nisu promenjene uobičajene prehramben­e navike, kao i ako nisu promenjene uobičajene fizičke (ne)aktivnosti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia