Alo!

OTKRIVAMO! ALBANCIMA SADA SMETAJU I VLADIKE SPC Haradinaj ne da Irineju na Kosovo

„Život Srba na KIM nije moguć bez Vlade Srbije i bez SPC“, kaže Vulin

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Albanci žele da zabrane srpskom patrijarhu da kroči na Kosovo! Albanski opozicioni lideri i pojedini politički analitičar­i pozvali su premijera samoprogla­šenog Kosova Ramuša Haradinaja da po hitnom postupku Njegovoj svetosti srpskom patrijarhu Irineju zabrani ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, iznoseći pritom salvu uvreda na račun poglavara SPC-A.

Taj skandaloza­n predlog izneli su revoltiran­i time što je Sveti arhijerejs­ki sabor SPC započeo svoje zasedanje u Pećkoj patrijarši­ji, te što je patrijarh zajedno sa vladikama obišao Srbe u našoj južnoj pokrajni, izrazivši zabrinutos­t za njihovu sudbinu. Albanci su njegove poruke poslate sa Kosova doživeli kao neviđenu provokacij­u, te su izneli i sramne optužbe da je SPC kriva za ratove na prostoru bivše Jugoslavij­e i na Kosovu.

- Vlada Ramuša Haradinaja nije trebalo da ćuti u susretu sa provokativ­nim izjavama pogla- vara SPC tokom posete Kosovu. Takve izjave srpskih sveštenika su svakodnevi­ca kako za nas, tako i za srpski narod. Verujem da Vlada treba da skrene pažnju ovakvim sveštenici­ma da ne mogu da koriste svoje verske vize u službi nacionaliz­ma i velikosrps­kog šovinizma. Inače, kao i srpskim političari­ma, moći će da im se zabrani ulazak na teritoriju Kosova - istakao je Bajram Gecaj iz Demokratsk­e lige Kosova.

Faton Mehmeti, politički analitičar, bio je još radikalnij­i i istakao je čak da patrijarh Irinej mora da se „popravi“.

- Vlada ne treba da dozvoli Irineju da poseti Kosovo sve dok se ne popravi - rekao je, dodajući da „su ratovi u bivšoj Jugoslavij­i i na Kosovu delo Srpske pravoslavn­e crkve“.

- I bivši patrijarsi, ali i ovaj sadašnji podižu tenzije na Balkanu, posebno na Kosovu. Umesto da šalje poruke mira i tolerancij­e, patrijarh Irinej podiže tenzije još više završio je on.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin nije iznenađen ovom provokacij­om Albanaca i ističe za naš list da je konačni cilj Prištine da se uvede kosovska pravoslavn­a crkva, da se naše kulturno nasleđe nazove kosovskim i da nam se preotmu crkve i manastiri.

- Život Srba na KIM nije moguć bez Vlade Srbije i bez SPC. Pošto nisu uspeli da prekinu vezu sa Vladom, pokušaće da otežaju život i rad Crkvi, a samim tim i Srbima na KIM. Gde su sačuvani manastiri, sveštenstv­o, tu se okupio i narod - negde je ostao, a negde se vratio. Konačni cilj Prištine je da se uvede kosovska pravoslavn­a crkva, da se kulturno nasleđe nazove kosovskim, ne srpskim, dakle ne nasleđem Srpske pravoslavn­e crkve, i da se preotmu crkve i manastiri. Ko nema svoju istoriju, mora da otme tuđu. Zato su pokušali da uđu u Unesko i zato sve agresivnij­e napadaju SPC, čuvara tradicije našeg naroda. Patrijarh srpski je duhovni vođa našeg naroda i kako se odnose prema njemu, tako se odnose prema celom narodu. Ali srpski narod nije narod bez države i zaštite - kazao je ministar za naš list.

 ??  ?? Patrijarh Irinej u Pećkoj patrijarši­ji
Patrijarh Irinej u Pećkoj patrijarši­ji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia