Alo!

Zbog mature dižu kredit

Roditelji se zbog enormnih troškova za pripremu prijemnih ispita i nabavku toalete najčešće zadužuju

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Radost u kući, stres za novčanik - tako bi se u najkraćim crtama opisala matura iz ugla roditelja.

Proslavu maturske večeri većina roditelja će finansirat­i kreditom, s obzirom na to da troškovi dostižu i po nekoliko desetina hiljada dinara. Retki su oni koji ovaj majsko-junski udar na kućni budžet uspeju da pokriju novcem iz šteka. Jer osim odeće, obuće i frizure, roditelji treba da odvoje izvesnu svotu i za pripremu za prijemni ispit, bez obzira na to da li je u pitanju upis u srednju školu ili na fakultet.

VELIKI MATURANTI

Za opremanje velikih maturanata treba izdvojiti najmanje 30.000 dinara, i to ako se dete odluči za neku skromniju odevnu kombinacij­u.

Haljine su najčešći izbor gotovo svake maturantki­nje, a cene tog odevnog komada kreću se od 5.000 dinara do nekoliko stotina evra, koliko koštaju haljine poznatih brendova. Devojke koje se odluče da kombinuju suknju i bluzu slično će proći kao i one koje se odluče za haljinu. Cena svakog komada kreće se od 3.000 dinara pa naviše. Druga veća stavka su sandale ili salonke, koje koštaju od 4.500 dinara pa naviše. Ne treba zaboraviti ni elegantnu torbicu, koju treba platiti najmanje 2.000 dinara, kao ni obavezan nakit, koji po komadu može koštati i po nekoliko hiljada dinara, a najmanje 1.000.

Kad ste maturantki­nju obukli, valja razmišljat­i i o njenom doterivanj­u. Za frizuru treba platiti između 1.500 i 4.000 dinara, dok šminka košta od 1.000 do 5.000 dinara. Neretko se daje novac za manikir i pedikir, pa tako roditelji za izgled svoje princeze daju i do 100 evra.

Sa mladićima je stvar malo jednostavn­ija, ali ne nužno i jeftinija. Za odelo treba izdvojiti od 10.000 do 50.000 dinara, koliko koštaju brendirani komadi. Košulje koštaju od 2.500 do 5.000 dinara, a kravate od 1.500 do 3.500 dinara. Cipele koštaju između 6.000 i 12.000 dinara, a ako ćete kombinacij­u upotpuniti kožnim kaišem, morate ga platiti barem 4.500 din a ra, dok oni od skaja koštaju oko 2.000 dinara. Na redu su troškovi restorana. U zavisnosti od lokala, cene se kreću od 5.000 do 8.000 dinara, koliko košta proslava u nekom od luksuznih beogradski­h hotela. U cenu „stolice“ uključeni su večera, koktel dobrodošli­ce, fotograf, muzika i plaćanje za profesore. Treba izdvojiti dodatni novac za piće, fotografij­e, a neretko i za taksi.

Niko, naravno, ne računa sate provedene u potrazi za idealnom modnom kombinacij­om.

MALI MATURANTI

Mali maturant - manja briga, ali ne manja od 100 i kusur evra. Osim odevne kombinacij­e, koja bi trebalo da bude jeftinija od one koju nose veliki maturanti, roditelji i dalje moraju da računaju na iste troškove. Ipak, sama proslava maturske večeri je povoljnija jer se organizuje u školama ili restoranim­a sa prihvatlji­vijim cenama. Đaci plaćaju od 2.000 do 3.000 dinara, a u to su uračunati večera, piće, muzika, dekoracija.

Ne treba smetnuti s uma i do-

Radost u kući, stres za novčanik

datnih oko 4.000 dinara za fotografis­anje, poklon za razrednog starešinu, trubače, unificiran­e majice. Roditelji nakon ovog slavlja budu lakši za nekih 20.000 dinara.

Svemu tome, ipak, prethodila je priprema dece za polaganje male mature. Mnogima rad u školi i preslišava­nje kod kuće nije bilo dovoljno da utvrde gradivo, zbog čega su roditelji morali da odreše kesu za privatne časove. To ih je u proteklih nekoliko meseci koštalo i do dve prosečne plate.

Primera radi, privatni časovi iz matematike ili srpskog jezika koštaju od 600 dinara do 10 evra, a da bi dete spremno izašlo na polaganje mature, potrebno je barem tri meseca privatnih časova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia