Alo!

U KAFIĆ PO DŽEPA

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjevic@alo.rs

I ovog leta će mladi u srpskoj prestonici novac za džeparac, školarinu ili odmor zarađivati radeći sezonske poslove.

Sagovornic­i „Alo!“iz omladinski­h zadruga, koje sarađuju s velikim brojem poslodavac­a i nude širok spektar poslova, ističu da tokom letnjeg perioda najviše posla ima u ugostitelj­stvu.

- Kafići i restorani u prestonici tada proširuju obim posla - otvaraju se bašte, a prisutan je i odliv radnika, koji zaradu traže na raznim turistički­m lokacijama u Srbiji ili inostranst­vu - kaže Svetlana Jović, direktorka Omladinske zadruge „Mreža Pauk“, i dodaje da po preporuci Studentsko-omladinsko­g zadružnog saveza Srbije zarada sezonskog konobara (po satu) ne bi trebalo da bude manja od 150 di- nara.

U letnjem periodu očekuje se odlična ponuda poslova, čak i bolja nego prethodnih godina, ocenjuje Breda Milić, direktor Omladinske zadruge „Bulevar“.

- Kada je reč o ugostitelj­stvu, poslovi su traženi u svim zonama - konobari, pomoćno osoblje u kuhinji, sobarice (hoteli)... Ali nema

dovoljno zaintereso­vanih. Zarada po satu kreće se između 160 i 200 dinara, u zavisnosti od posla - kaže ona.

U prestonici su sve traženiji i radnici u kol-centrima, čija se mesečna zarada kreće između 30.000 i 90.000 dinara (na pojedinim mestima potrebno je poznavanje stranih jezika), a neizostavn­a je i široka ponuda fizičkih poslova, gde se zarada po satu, u zavisnosti od zaduženja, kreće od 300 do 500 dinara.

Jedna od najzanimlj­ivijih ponuda odnosi se na branje borovnica, malina i jabuka u okolini Beograda.

- Poslodavci obezbeđuju prevoz i hranu za radnike, a zarada po satu iznosi oko 200 dinara. Isplate su zagarantov­ane, i to na nedeljnom nivou - kaže Igor Jovanović, direktor sektora za ljudske resurse Omladinske zadruge „Nefertiti“, koji dodaje da se berba najčešće obavlja na području Kupinova, Sremskih Karlovaca...

Prema njegovim rečima, turističke agencije u Beogradu tokom leta traže i administra­tivnu ispomoć (u organizaci­ji putovanja, za rad na šalteru), a zarada po satu iznosi između 180 i 200 dinara.

 ??  ?? Zarada berača 200 dinara po satu
Zarada berača 200 dinara po satu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia