Alo!

PREDSTAVE I IZLOŽBE ZA SVE

-

Beograd se svakim danom širi i razvija, a uz to i svest o potrebama osoba sa hendikepom. Da nisu nevidljivi, dokazuju i značajne ustanove kulture koje proširuju spisak pogodnosti za sugrađane s invalidite­tom.

U Muzeju savremene umetnosti invalidi mogu neometano da se kreću kroz čitavu ustanovu.

- Osobama s invalidite­tom, kao i njihovim pratiocima, ulaz u muzej je besplatan. Osobama u kolicima na raspolagan­ju su rampe i liftovi, kojima mogu ići na željene nivoe izložbenog prostora. Radimo i na projektu vodiča za slepe i gluve osobe, koji će im omogućiti stručno vođenje kroz izložbe - kaže za

„Alo!“Senka Ristivojev­ić iz PR službe ove ustanove.

Osobe sa hendikepom takođe mogu da uživaju i u izložbama Etnografsk­og muzeja, gde im je ulaz besplatan, kao i njihovim pratiocima.

- Na ulazu muzeja nalazi se pristupna rampa. Prvi i treći nivo stalne izložbe dostupni su osobama u kolicima, dok međusprat još nije - objašnjava Aleksandra Levnajić iz PR službe Etnografsk­og muzeja.

U februaru ove godine i Istorijski muzej Srbije obezbedio je platformu za olakšani pristup osobama s invalidite­tom.

Pozorišta u Beogradu takođe brinu o sugrađanim­a sa hendikepom.

Prema rečima Jovane Čumić, menadžera prodaje „Ateljea 212“, osobe s invalidite­tom mogu besplatno da gledaju njihove predstave, kao i njihovi pratioci.

- Imamo posebnu kosinu na pijaceti kod ulaza u pozorište, kao i rampu za osobe u invalidski­m kolicima. Pristup je omogućen svim scenama, osim maloj sceni „Petar Kralj“- kaže ona. U Narodnom pozorištu invalidima je obezbeđen besplatan ulaz, ali ne i njihovim pratiocima, objašnjava Gordana Dragićević iz marketing službe ove ustanove. - Invalidima u kolicima omogućen je pristup velikoj sceni, ali nažalost još ne i sceni „Raša Plaović“- kaže ona.

Osobe sa invalidite­tom mogu besplatno da posete i Muzej Jugoslavij­e, Vuka i Dositeja, Ive Andrića, Paje Jovanovića, Banjičkog logora, zatim Konak kneginje Ljubice, Jugosloven­sku kinoteku, pozorište na Terazijama...

Od svih bioskopa u Beogradu „Cineplexx“ima povlašćenu cenu za osobe s invalidite­tom, koja iznosi 370 dinara. Ivana Mišić

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia