Alo!

Spremite se, počinje rat!

Svetska kuća fudbala insistira na tome da razvije to takmičenje, a čelnici Premijer lige, Primere i Bundeslige su izričito protiv

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Na pomolu je rat između najbogatij­ih evropskih klubova i FIFA! Logično, evropski velikani ne žele ni da čuju za predlog koji bi trpao u džep novac svetskoj kući fudbala, a klubove samo zamarao nepotrebni­m i, kako oni kažu, Miki Maus takmičenji­ma.

FIFA bi, jelte, da formira globalnu Ligu nacija za klubove kao vid proširenja Svetskog klupskog prvenstva. Predstavni­ci klubova iz najjačih evropskih liga, njih 32, tvrde da je to pokušaj FIFA da deluje po starom, oprobanom receptu kada je vladao Sep Blater, što se malo kome u svetu dopadalo. FIFA će svakako u maju pokrenuti dva turnira, a predviđeno je da prihodi od takmičenja budu i do 25 milijardi dolara. Sve jasno.

FIFA želi da namami klubove novcem, čelnici veruju da postoji volja za takmičenje i nadaju se da će se dogovoriti sa vodećim evropskim klubovima o takmičenju. Ali Evropljani­ma nije u interesu da uništavaju igrače, s obzirom na to da bi broj utakmica u godini bio sumanut.

- Istina je da se nisu svi složili sa predlogom, ali želimo da damo šansu diskusiji kada zvanična ponuda klubovima bude na stolu - rekao je izvor upućen u situaciju za Bi-bi-si. - Diskusije zasad obećavaju. Ne prodajemo fudbal ovim činom. Imamo ozbiljne investitor­e i pare bi dobili svi koji se uključe u taj projekat - dodao je izvor. Ipak, drugi izvor Bi-bi-sija kaže da su Evropljani čvrsto protiv predloga FIFA. Predstavit­i dugogodišn­ji plan na 12 godina sa mnogo nesigurnos­ti i nedostatko­m preciznih informacij­a mi deluje kao Pandorina kutija koja samo čeka da bude otvorena - rekao je Lars Kristofer Olson, predsednik Evropskih liga.

Ali, FIFA gura svoju

priču. U planu je da se Svetsko klupsko prvenstvo proširi na 24 kluba, od čega bi 12 bilo iz Evrope i igralo bi se na četiri godine, umesto svake godine. Takođe, time bi otvorili put ka formiranju globalne nacionalne lige, bazirane na Ligi nacija UEFA, koja će početi posle Mondijala, na jesen.

Đani Infantino, prvi čovek svetskog fudbala, kaže da je konzorciju­m anonimnih investitor­a podržao plan. Ali i dalje ostaje rampa čelnika Premijer lige, Primere i Bundeslige, koji su iskazali zabrinutos­t u vezi s tim kako bi se novac delio i da li bi se time stvorio još veći jaz između onih koji učestvuju i onih koji ne učestvuju.

 ??  ?? Oni su zlatne koke: Fudbaleri Barselone i Reala
Oni su zlatne koke: Fudbaleri Barselone i Reala
 ??  ?? Priča o misteriozn­om konzorciju­mu: Đani Infantino
Priča o misteriozn­om konzorciju­mu: Đani Infantino
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia