NIJE REAL NO da sve damo, a nista da ne dobijemo!

PREDSEDNIK ALEKSANDAR VUČIĆ NA SAMITU U SOFIJI IZNEO JASAN STAV

Alo! - - AKTUELNO - Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Sofiji da se nada da će se doći do rešenja za KIM, koje će biti prihvatljivo građanima Srbije.

- Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za kompromisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije. U svakom slučaju, mi ćemo dati sve od sebe i borićemo se za to - rekao je on i dodao da je posao lidera da rešava probleme, a ne da govori o lepim stvarima.

- Siguran sam da moramo nastaviti dijalog - kazao je Vučić. Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KIM, on je naveo da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

- To nije 140 dana - kazao je Vučić i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor, i energiju, i volju, i sve svoje obaveze je ispunila. On je ponovio da će dijalog biti nastavljen, ali da za nastavak mora postojati ispunjenje određenih uslova. Podsetio je da prvo treba videti šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem.

- Sve vas pitam da mi kažete sitnicu koju Srbija nije ispunila. Nećete naći nijednu. Samo jedna obaveza druge strane je bila i tražimo samo nju da bude ispunjena, a to je ZSO. Ako se ide u dijalog, mora da postoji želja za kompromisom obe strane, a ne da se šalju platforme „nismo spremni ni za šta“. To je kao platforma nekih političkih stranaka u Srbiji. Očekujete da Srbija sve da, a da ne dobije ništa - to nije realno - poručio je predsednik Srbije i dodao da je takvu platformu usvojila vlada u Prištini, ali da ona na zahtev međunarodne zajednice nije poslata na usvajanje Skupštini,

jer bi to svima dramatično vezalo ruke.

Vučić je pokazao novinarima Briselski sporazum i ukazao da je stao na jednu stranu, te da je Srbija ispunila sve, jer njen potpis i reč nešto znače.

- Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokazao i švedskom premijeru, i pokažem da smo od sedme do 14. tačke sve ispunili, a od prve do šeste nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da to nije tačno? To su pokušali u Skoplju - da samo Albanci kažu da nešto nije ispunjeno - objasnio je on i ponovio da nije razgovarao sa Tačijem o dijalogu, već da je s njim razmenio samo nekoliko reči.

- Zbog sebe moramo da rešavamo odnose s Albancima, koji moraju biti mnogo bolji. Ako to ne rešimo, imaćemo bezbroj problema u godinama pred nama. Od toga da će nam vrata EU biti zatvorena, do toga da nećemo moći da imamo tako uspešan rast i privredne rezultate - zaključio je Vučić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.