Legija: Oćoravio sam u zatvoru!

Muti mi se i idu mi suze. Šta da vam kažem, sudija, ostarilo se, vajkao se Ulemek u sudu

Alo! - - HRONIKA - Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, požalio se juče u Specijalnom sudu, gde je skoro četiri sata iznosio završnu reč na suđenju za oružanu pobunu JSO iz 2001, da mu je vid oslabio i da je ostario. Legija je na početku svog opširnog izlaganja pitao sudiju da li njegov advokat može da pročita završnu reč, pošto se njemu muti pred očima.

- Zbog dugogodišnjeg boravka u samici mi je oslabio vid. Muti mi se i idu mi suze. Šta da vam kažem, sudija, ostarilo se. Ako ne može advokat da pročita, staviću naočare - rekao je Legija, nakon čega je, uz povremeno kašljucanje i trljanje očiju i šalu da je popio rovito jaje, izneo deo završne reči.

- Sud i tužilaštvo su upali u zamku političkih manipulacija. Glavni cilj ovog procesa trebalo je da bude otkrivanje političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, ali tokom istrage se videlo da je pokrenut u svrhu izbora 2011. godine - rekao je Ulemek i dodao da je nelogično to što je tužilaštvo podiglo optužnicu 10 godina nakon navodne pobune, i to pošto je premijerova porodica podnela tužbu.

On je istakao da je optužnica tendenciozna, te da je on dežurni krivac i glavni državni neprijatelj.

- Napisane su najteže, bombastične kvalifikacije, kao što su „oružana pobuna“, „izazivanje krize“, „ometanje borbe protiv korupcije“. Tužilaštvo nije dokazalo ništa od toga. Nije tačno da se radilo o oružanoj pobuni. Iz iskaza svedoka je jasno da je taj događaj, u vreme kada se odigrao, tretiran kao protest, u rangu štrajka - rekao je Legija.

On je istakao da je Dušan Spasojević, ubijeni vođa zemunskog klana, stavljen u optužnicu kao glavna zvezda, ali da je on zapravo bio partner službenika Vlade.

- Da li bi neki funkcioner Jedinice, koji je ceo život služio državi, ušao u dil sa nekakvim Spasojevićem,

za koga nije ni znao da postoji, da bi dizali oružanu pobunu? Da li bi bilo ko iz Jedinice ulazio u šalabajzersku organizaciju sa nekim indijancem iz kriminalne sredine? Možda, ali u bajci - rekao je Ulemek i objasnio kako je funkcionisala Jedinica čiji je bio komandant.

- JSO je bila integralni deo MUPA i u Jedinici je vladala spartanska disciplina, koja se najpre ogledala u slušanju i izvršavanju naređenja viših instanci. Mnogi pripadnici Jedinice su upravo zbog toga završili u zatvoru. Da nije bilo tako, novija istorija Srbije bila bi drugačija - objasnio je Legija.

Tokom svog iscrpnog obraćanja sudu se osvrnuo i na svedočenje Čedomira Jovanovića, koga je nazvao „dokazanim lažovom

i dramaturgom“.

- O njegovom kredibilitetu govori to što je sam ovde rekao „da su mu ruke prljave, ali savest čista“. On je svojim lažima minirao ovaj proces i izneo je notorne neistine. Sigurno su ga u društvu zvali „kraljica drame“- opleo je Ulemek po Čedi i naveo da Jovanović nije mogao da vidi kako Spasojević u centru za obuku JSO u Kuli igra bilijar i pije „red bul“, jer Spasojević nikada nije kročio u taj centar.

- To je deo njegove dramaturgije. Takođe je dokazano da je Jovanović svom drugu Spasojeviću, koga se kasnije odrekao, obezbedio obezbeđenje nakon izlaska iz zatvora u septembru 2001, a postoje i dokazi da su se njih dvojica poznavala i pre 5. oktobra. Čeda je bio u direktnom kontaktu sa Spasojevićem, koji je donekle bio involviran u ovaj događaj - istakao je Ulemek, koji će danas nastaviti sa iznošenjem završne reči.

Ulemek posebno optužuje Čedomira

Jovanovića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.