NEOBIČAN SLUČAJ U GERONTOLOŠKOM CENTRU U KIKINDI Živu staricu proglasili mrtvom!

Radojki Stankov (69) iz Kikinde su već dali posmrtnicu i obukli je za sahranu, a ona se posle desetak časova probudila

Alo! - - HRONIKA - Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Malo ko bi na svetu mogao da se pohvali činjenicom da je imao priliku da vidi svoju sahranu, kako je to u utorak mogla, zahvaljujući bizarnom spletu okolnosti, Radojka Stankov (69) iz Kikinde. Ona je, naime, ni kriva ni dužna, proglašena mrtvom, a ožalošćena rodbina, odmah nakon primanja tužnih vesti, počela je pripreme za sahranu.

Zvanično proglašena mrtvom u ponedeljak u 22.30, Radojka Stankov (69) iz Kikinde probudila se u Starom gerontološkom centru. Nakon desetak časova od konstatovanja smrti ove starice iz Kikinde, dežurni tehničar centra je sledećeg dana u jutarnjoj smeni primetio da je baka pomerila deo tela i da diše. - U ponedeljak je dežurni tehničar oko pola jedanaest uveče primetio da baka Radojka ne daje znakove života, zbog čega je pozvan

lekar Hitne pomoći Doma zdravlja u Kikindi. Lekar je na licu mesta konstatovao smrt. Radojka je ostala u Gerontološkom centru u utorak do jutarnjih sati u prostoriji gde se smeštaju preminule osobe - kaže doktorka Ružica Janković iz Gerontološkog centra Kikinda.

Baku Radojku su obukli za sahranu, ali se u utorak desio šok, koji je zapanjio dežurnog radnika. Ova Kikinđanka pomerila je nogu, a lice joj je odavalo znake života.

- Kada je dežurni tehničar pri redovnom pregledu ustanovio da je Radojka živa, korisnicu centra smo pogledali, poslali u bolnicu na specijalistički pregled i nakon toga, baka je vraćena u Gerontološki centar - kaže doktorka Ružica Janković iz Gerontološkog centra Kikinda.

Kako nezvanično saznajemo, srodnici i rodbina su uveliko primali saučešće od porodice i prijatelja, a u mrtvačnici sve je bilo spremno za sahranu, kada je zazvonio telefon i saopšteno im da je baka Radojka živa. Besni zbog ovakve greške lekara, članovi rodbine nisu želeli da govore za medije.

Greške se dešavaju svugde, pa iako je baka Radojka dugogodišnji bolesnik i pripada tzv. ležećim korisnicima, jer je nepokretna i ozbiljno bolesna, postavlja se pitanje kako je ovakav slučaj konstatovanja pogrešne smrti mogao da se desi.

- U medicini nekada stvari nisu onakve kakve jesu, nekada dva i dva nije četiri. Sve se može očekivati. Kada smo je zatekli ujutro živu, svi smo bili iznenađeni - objašnjava dr Janković.

Direktor Doma zdravlja Biljana Marković je izjavila za „Alo!” da je povodom ovog događaja oformljena komisija unutrašnje kontrole da ispita odgovornost nadležnog lekara o propustu.

Petak, 18. maj 2018.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.