Tornado opustošio Nemačku!

Kao u holivudskim filmovima, leteli krovovi kuća, ali pukom srećom je povređeno samo dvoje ljudi

Alo! - - SVET - Piše: V. NESTOROVIĆ

Donedavno je tornado bio „rezervisan“za SAD i holivudske filmove, ali su se, izgleda, vremena promenila. Svega 24 sata nakon što je specijalizovani meteorološki servis „Accuweather“objavio prognozu za naredna tri meseca za celu Evropu, u kojoj se vidi da Stari kontinent očekuju talasi vrućine, suše i poplave, Nemačku je pogodio jak tornado.

Tornado je u okolini Loberiha, na zapadu zemlje, prema neslužbenim procenama dostigao kategoriju F2, sa vetrom, čija je brzina u središtu bila između 181 i 253 kilometra na sat. Snažan kovitlac odneo je krovove sa više od 40 objekata, a još 150 kuća pretrpelo je neka oštećenja. U nepogodi je, srećom, povređeno samo dvoje ljudi.

Stanovnici svedoče da je tornado pratio neobičan i prodoran zvižduk i da je letelo sve što nije bilo pričvršćeno za zemlju.

Kada je reč o području Balkana, ako je verovati pomenutom sajtu, ovog leta ćemo se suočiti sa sušom i poplavama.

„Postoji opasnost od dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom leta, u avgustu, koji bi mogao biti izuzetno opasan i za stariju i za mlađu populaciju“, kazao je Alan Repert, meteorolog „Accuweathera“.

Veći deo Evrope može da očekuje sušnije leto od proseka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni čestim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske uključen je u

to područje.

Očekuje nas pakleno leto Tornado je

dostigao kategoriju F2

Dvoje ljudi je povređeno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.