Alo!

Droga na izvol’te, džoint za 200 dinara

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Čak 63 odsto mladih u Srbiji smatra da narkomanij­a nije bolest već lični izbor, dok 31 odsto njih kaže da se droga može uzimati povremeno i pod kontrolom. Da je reč o predrasuda­ma, govori podatak da je u Srbiji u roku od nedelju dana zbog predoziran­ja umrlo troje tinejdžera, kao i to da su od droge zavisna deca od 12 godina.

Istraživan­je bolnice „Vita“, sprovedeno na uzorku od 400 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina, pokazalo je da 59 odsto mladih ponuđeno drogom, a da čak njih 74 odsto u svom nepo- srednom okruženju poznaje nekog ko je konzumira. Više od polovine zna gde i od koga može da nabavi drogu.

Da je droga postala dostupna deci u najranijem uzrastu, potvrđuje činjenica da dileri narkotika vrebaju iz školskih klupa, a najviše su usredsređe­ni na đake koji su izloženi nasilju, skloni problemati­čnom ponašanju, potiču iz siromašnih porodica u kojima im najčešće nedostaju roditeljsk­a briga i pažnja.

Ulični dileri vrata škole najčešće otvaraju preko popularnih učenika, na koje se ugledaju mnogi i koji imaju veliki uticaj na vršnjake. Prvo ih navuku dajući im psihoaktiv­ne supstance, a kada i sami postanu uživaoci droga, maloletnic­i ulaze u začarani krug narkomanij­e. Naredni stepen je dilovanje.

Dileri maloletnik­e biraju iz više razloga, a jedan je to što maloletnic­i do 14 godina nisu krivično odgovorni, dok su kazne za one do 18 godina veoma blage. Takođe, maloletnic­i koji prodaju drogu, ocenjuju stručnjaci, manje padaju u oči policiji.

Haotična porodica, nedovoljna roditeljsk­a kontrola i neuspostav­ljen autoritet, nedostatak komunikaci-

je, povezanost­i i otvorenog odnosa između dece i roditelja najčešći su razlozi zbog kojih se psihički i emotivno nestabilna deca okreću narkomanij­i. Bekstvo od realnosti jedan je od principa kojim se svesno ili nesvesno vode prilikom konzumiran­ja droge u želji da pobegnu od problema koji ih okružuju, ocenjuju stručnjaci.

Ipak, ne drogiraju se isključivo deca iz siromašnih i disfunkcio­nalnih porodica, već i oni maloletnic­i koji žele da se dokažu i pokažu pred vršnjacima. Zbog bojazni da će biti izopšteni iz društva, nazvani pogrdnim imenima i maltretira­ni, maloletnic­i pod pritiskom vršnjaka popuštaju pred opijatima. Činjenica je da su mladi vrlo podložni uticajima koji dolaze iz njihove okoline, zato je važno sa kim se druže. Roditelji treba da znaju društvo svoje dece.

Radoznalos­t, dosada, neznanje i želja za samodokazi­vanjem još su neki od razloga zbog kojih mladi uzimaju drogu.

Koliko je lečenje od narkomanij­e složen, dugotrajan i zahtevan proces, ilustruju i ekonomski pokazatelj­i. Dan bolničkog lečenja u državnoj ustanovi košta od 2.270 do 6.030 dinara, koliko iznosi dan intenzivne nege. U tu cenu uračunati su lekovi, ishrana i potrebna bolnička nega. Ukoliko pacijent želi, može biti smešten u apartmanu, koji je opremljen frižiderom, klima-uređajem i televizoro­m. U tom slučaju, cena se po danu uvećava za 3.000 dinara za jednokreve­tni apartman, odnosno za 2.000 za dvokrevetn­i. Postoji i opcija dnevne bolnice, koja obuhvata detoksikac­iju u trajanju od 10 dana i košta 18.200 dinara.

Ista usluga u privatnim bolnicama za jedan dan iznosi 60 i više evra, u zavisnosti od klinike. Ukoliko pacijent želi isključivo bolničku detoksikac­iju, mora da plati oko 110 evra dnevno. Detoksikac­ija u ambulanti košta 35 evra dan.

Ne treba zaboraviti ni troškove specijalis­tičkih pregleda i analiza, koje u državnim ustanovama koštaju od 10.000 do

12.000 dinara.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia