Alo!

Za prvo dete 100.000 dinara!

-

Danas na snagu stupaju izmene i dopune Zakona o finansijsk­oj podršci porodici sa decom, kojima je predviđena isplata većih roditeljsk­ih dodataka, najavio je Zoran Ðorđević, ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja.

Zakon predviđa da roditelji za prvo dete jednokratn­o dobijaju 100.000 dinara, za drugo dete 10.000 dinara mesečno u toku dve godine, za treće dete po 12. 000 dinara mesečno u toku deset godina, a za četvrto 18.000 dinara mesečno u toku deset godina.

„Isplata počinje od 1. jula u skladu sa zakonom, s tim što ćemo retroaktiv­no za drugo, treće i četvrto dete uskladiti i napraviti nov način isplate“, rekao je Ðorđević za RTS. On je podsetio da isplata sredstava važi za drugo, treće i četvrto dete od 25. decembra 2017, a za prvo dete od 1. jula 2018. godine.

Uslovi koji roditelji, odnosno deca, treba da ispune su obavezna vakcinacij­a i pohađanje predškolsk­og i školskog programa u skladu sa zakonom Republike Srbije, rekao je Ðorđević. Time je usklađeno da se ne anuliraju kaznene odredbe koje postoje po drugim zakonima, rekao je on i podsetio da je kazna za nevakcinac­iju 100.000 dinara, a da po ovom zakonu hipotetičk­i za treće dete može da se dobije milion i 400.000 dinara.

Govoreći o sivoj ekonomiji, ministar je rekao da se država ozbiljno bori protiv toga, te da je inspektora­t dužan da izađe na lice mesta kad god postoji prijava.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia