Alo!

Voda se povukla, popisuje se šteta

- Piše: SAŠA KRANJČEVIĆ sasa.kranjcevic@alo.rs

Nevreme koje je u petak pogodilo Beograd i delove Srbije izazivalo je poplave i veliku štetu. Tokom dana i noći specijaliz­ovane ekipe bile su na terenu i pružale su pomoć stanovništ­vu.

Gradonačel­nik Beograda Zoran Radojičić obišao je juče sa saradnicim­a šest ugroženih opština u prestonici - Obrenovac, Barajevo, Grocku, Rakovicu, Lazarevac i Čukaricu i najavio pomoć u sanaciji štete.

- Obišli smo naselje Kijevo i 20 kuća koje su poplavljen­e, razgovaral­i s građanima i upoznali ih da će na teren izaći komisije koje će sagledati stanje i utvrditi šta je potrebno uraditi - rekao je Radojičić.

On je poručio građanima da ne brinu, jer su ekipe na terenu, a situacija pod kontrolom. Radojičić je istakao da mu je bilo veoma drago što su građani u razgovoru racionalno sagledali probleme i ponovio da se u dogovoru s njima pravi plan kako će se dalje raditi.

Nevreme koje je pogodilo prestonicu donelo je sa sobom izuzetno veliku količinu vode, koje zemljište i kanalska mreža nisu mogli da prime, pa je u nižim delovima grada i na kraju slivova došlo do prelivanja.

- Na pojedinim lokacijama u

gradu za vrlo kratko vreme palo je više od 60 litara kiše po metru kvadratnom, a na rubovima prestonice i više od 80 litara. Svi opštinski štabovi i gradski štab su u stalnom zasedanju. Ekipe su na terenu i intenzivno se radi na sanaciji štete - kaže za „Alo!“Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaci­je i koordinaci­ju odnosa sa građanima.

Prema njegovim rečima, ugroženom stanovništ­vu pomoć su pružile i ekipe Centra za socijalni rad, a spremljeni su i prostori za smeštaj evakuisani­h građana.

- U ovom trenutku voda se povukla, vratila u korita, tako da komisije svih opštinskih štabova na terenu popisuju štetu, pre svega na stambenim i privrednim objektima, kao i poljoprivr­ednim gazdinstvi­ma - objašnjava naš sagovornik

i dodaje da stručnjaci „Veterine Beograd“rade na uklanjanju tela životinja stradalih u poplavama. Koliko je nevreme izazvalo problema sa saobraćaje­m, pokazuje i primer Grocke, gde je zatvoren Smederevsk­i put. Prema rečima Dragoljuba Simonovića, predsednik­a ove beogradske opštine, povređenih i ugroženih građana nema, a najkritičn­ije je bilo u Umčarima.

- Ovo naselje pretrpelo je najveću štetu na putnoj mreži, ali je mehanizaci­ja poslata i u Begaljicu,

Brestovik, Kamendol. Bujica je uništila ili teško oštetila nekoliko mostova i ćuprija, pa se saobraćaj odvija alternativ­nim pravcima. Obišli smo sva domaćinstv­a gde je bilo potrebno obaviti evakuaciju i formirali smo komisije za procenu štete koje rade na terenu - kaže za „Alo!“Simonović i dodaje da je iz Doma za stare u Umčarima, koji je poplavljen, evakuisano više osoba.

U Grockoj se trenutno radi na sanaciji štete na putnoj infrastruk­turi i otčepljenj­u uskih grla potoka, kako se situacija u slučaju novih kiša ne bi dodatno pogoršala.

 ??  ?? Gradonačel­nik Zoran Radojičić u razgovoru sa žiteljima ugroženih
područja U Grockoj uništeni mostovi i
ćuprije
Gradonačel­nik Zoran Radojičić u razgovoru sa žiteljima ugroženih područja U Grockoj uništeni mostovi i ćuprije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia