Alo!

RODE ČLANOVI PORODICE!

Na teritoriji cele Srbije gnezdi se oko 1.300 parova belih roda, a 1.000 ih je u Vojvodini, i to najviše u okolini Zrenjanina

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Prema poslednjem međunarodn­om popisu gnezda roda iz 2014. i 2015. godine, koje je kod nas realizoval­o Društvo za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije, u našoj zemlji se gnezdi oko 1.300 parova belih roda. Od tog broja, čak 1.000 parova nastanjeno je na području Vojvodine, najviše u okolini Zrenjanina!

I Prvoje iz Taraša kod Zrenjanina, i Malena i Klepetan iz Hrvatske, postigli su regionalnu popularnos­t jer rode odavno predstavlj­aju kuriozitet kod nas i u zemljama okruženja. Razlozi za to su mnogobrojn­i i uglavnom ne služe na čast ljudskom rodu. Ali krenimo redom.

Biolog Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije za „Alo!“kaže da je popis gnezda roda 2014. i 2015. predstavlj­ao presedan, jer je do tada evidencija rađena samo na području Vojvodine.

To je bio prvi put da je popis u vezi sa brojnošću, trendom populacije i uspešnošću gnežđenja belih roda rađen na području cele Srbije. Cilj je da se zaštite rode i njihova staništa, a podaci do kojih smo došli potvrdili su naše pretpostav­ke - na teritoriji cele Srbije gnezdi se oko 1.300 parova belih roda, a 1.000 ih je u Vojvodini, i to najviše u okolini Zrenjanina - istakla je Sandra Jovanović.

Godinama najviše gnezda belih roda ima u Tarašu, kod Zrenjanina, pa su tako veličanstv­ene dugovrate ptice snažnog i crvenog kljuna uvele to selo u Evropu značajnim priznanjem „Evropsko selo roda“. Rado viđeni gosti godišnje u selu roda imaju i do 40 gnezda. Najviše belih roda na području Zrenjanina, osim u Tarašu, ima u Orlovatu, Barandi, Sakulama i Aradcu, gde se može videti od 20 do 30 gnezda. Razlog zbog kojeg se ponosno i slobodno šetaju zrenjanins­kim livadama i njivama leži u pogodnoj klimi i mirnim domaćinima - navodi Sandra Jovanović.

Rodama su potrebne vlažne livade, obradive površine, njive, bare, reke, gde mogu da nađu pogodnu hranu i da ih ne uznemirava­ju, iako vole blizinu ljudi i društvo. Odgovaraju im stare kuće koje nalaze na tom području, na čijim krovovima, kao i na banderama, prave ogromna gnezda, koja dostižu preko jedan metar u prečniku, a visoka su i do dva metra - ističe naša sagovornic­a.

Ove divne ptice misteriozn­o nestaju onda kad im čovek uništi stanište ili kada im onemogući pristup hrani. Banat je očigledno prava blagodat za bele rode, jer danas njihova gnezda krase vrhove kuća i ulične bandere. O njima se ispredaju razne legende, kao ona da će tamo gde se roda ne vrati u proleće u svoje staro gnezdo nešto krenuti po zlu. Ako je za verovati legendama, Banat je, kad je reč o tome, blagoslove­n.

Stiglo pismo iz Libana

Iako je teško poverovati da je krivolov moguće iskoreniti, čini se da oni kojima je stalo do ptica i zaštite prirode ipak uspevaju da menjaju društvenu svest. Među njima je i Udruženje građana „Taraške rode“, koje je 20. februara poslalo pismo Mišelu Aunu, predsednik­u Libana, a na odgovor se nije dugo čekalo.

- U pismu koji smo dobili stoji da su svesni važnosti zaštite ptica selica i da čine sve što mogu, kao i da je svaka vrsta lova na njih zakonom zabranjena. Napisali su još da su postavili snage bezbednost­i za rode, naročito tokom migracija, jer su tada ptice najlakša meta - optimistič­no za „Alo!“priča Aleksandra Marovac Cucić, predsednic­a Udruženja građana „Taraške rode“. Međutim, samo nekoliko dana nakon dobijanja pisma, iz libanskog društva za zaštitu prirode i komiteta protiv zlostavlja­nja ptica javili su da je došlo do dva velika masakra nad rodama. Samo je u jednom danu ubijeno 66 roda.

- Grupa „SOS Tesla - Save White Storks“iz Hrvatske nas je motivisala da se aktivnije uključimo u rešavanje problema roda na povratku kući. Preostaje da zajedno s kolegama iz Evrope konstantno apelujemo sve dok se situacija ne promeni – kaže Aleksandra Marovac Cucić i dodaje da Taraš tokom godine organizuje nekoliko manifestac­ija - „Doček roda“, „Dane roda“i „Ispraćaj roda“, edukujući mlade naraštaje o važnosti njihove zaštite.

Odomaćile se

Rode u Taraš dolaze sredinom marta, a napuštaju ga krajem avgusta. Sa svakim povratkom roda, broj stanovnika nam se poveća kaže Marovac Cucić.

- Uopšte nas se ne boje, slobodno nam dolaze u dvorišta, tako da su postale ravnopravn­i članovi svake porodice. Šetaju se po našim baštama, ulicama - navodi naša sagovornic­a iz Taraša, koji je sa 40 gnezda najveće stanište roda u Srbiji.

 ??  ?? MEŠTANI TARAŠA U POSEBNOJ VEZI SA SELICAMA
MEŠTANI TARAŠA U POSEBNOJ VEZI SA SELICAMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia