Alo!

DRŽITE SE PLIĆAKA, velike bele ajkule u Jadranu i Mediteranu!

su kod Palma Prvi put nakon 30 godina primećene kupači u de Majorke, a hrvatski biolozi kažu da njih kod ostrva Vis Jadranskom moru mogu da nalete na

- Redakcija@alo.rs

NAJOPASNIJ­I PREDATOR U PRIRODI NAM SE OPASNO PRIBLIŽIO

Poslednji napad velike bele u Jadranu zabeležen

je 2008.

Velike bele ajkule se vraćaju u Mediteran i Jadransko more! Prvi put nakon 30 godina, najopasnij­i predator u prirodi primećen je kod obala Palma de Majorke, što je oduševilo tamošnje biologe, ali i zabrinulo one koji žive od turizma.

Ljudi su pričali da su još prošle godine videli veliku belu ajkulu, ali ovo je prvi put u poslednji 30 godina da postoji dokaz za tako nešto - naveo je španski biolog Rikardo Sagarminan­ga.

U Hrvatskoj navode da se velike bele ajkule duže vreme mogu videti i u Jadranu, a poslednji napad na čoveka dogodio se 2008. u blizini ostrva Vis, kada je neman dohvatila Damjana Peseka, ronioca iz Slovenije. On je preživeo napad, ali je teško povređen, pošto ga je ajkula zgrabila za levu nogu i rastrgla mu mišić potkolenic­e.

Ima ih u Jadranu i uglavnom borave na otvorenom moru jer se hrane tunom. Realna je mogućnost da ih primete i neki od kupača, pogotovo kod ostrva kao što su Vis I Jabuka - naveo je prof. dr Alen Soldo sa univerzite­ta u Splitu.

On je i dodao da u Jadranskom moru živi oko 29 vrsta ajkula, a kada je reč o velikoj beloj, ona je zaštićena vrsta i ne sme se, kako navodi, loviti i uznemirava­ti.

Od svih vrsta ajkula u Jadranu, samo je velika bela opasna po čoveka - naglasio je na kraju Soldo.

 ??  ??
 ??  ?? 50 11 NAPADA SMRTNIH ISHODA 25 NAPADA 12 SMRTNIH
ISHODA 5 3 3 2 NAPADA SMRTNA ISHODA NAPADA SMRTNA ISHODA 24 13 NAPADA SMRTNIH ISHODA
HRVATSKA
CRNA GORA
GRČKA
ITALIJA
MALTA
50 11 NAPADA SMRTNIH ISHODA 25 NAPADA 12 SMRTNIH ISHODA 5 3 3 2 NAPADA SMRTNA ISHODA NAPADA SMRTNA ISHODA 24 13 NAPADA SMRTNIH ISHODA HRVATSKA CRNA GORA GRČKA ITALIJA MALTA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia