Alo!

Suze na ispraćaju „Romantike“

-

„Voz ’Romantika’ polazi sa perona 1a u 9.30“, začulo se sa razglasa Glavne železničke stanice u Beogradu. Poslednji put.

Putnici se pozdravlja­ju s voljenima i smeštaju u vagone. Šalju poljupce i liju suze.

- Veoma sam uzbuđena jer se Glavna železnička stanica zatvara. Moj otac je radio na železnici 40 godina i kao dete sam često dolazila kod njega na posao. Imam lepe uspomene. Na poslednji polazak voza „Romantika“dovele su me emocije. Otac mi se upokojio pre 20 godina i ovo je na neki način još jedan pozdrav s njim kaže sugrađanka Olivera Kozić.

Desetine Beograđana juče su prisustvov­ale ispraćaju „Romantike“, čime je nostalgičn­o obeležen kraj jedne

ere.

- Ova stanica je 134 godine dočekivala toliki narod, domaći i strani. Bila je orijentir u gradu. Srce grada. Ona predstavlj­a duh starog Beograda - kaže setnim glasom penzioner Đorđe Rackov (78). Dragan Jakovljevi­ć (52), mašinovođa voza „Romantika“, trudi se da upamti svaki detalj pred poslednji polazak sa Glavne stanice. Prepoznaju ga putnici koji su više puta uživali u vožnji do Sremskih Karlovaca, prilaze mu i zahvaljuju se za dosadašnja druženja. - Mašinovođa sam od 1985. Od tada me ova stanica ispraća i dočekuje. Ona je za mene jedna stara dama, najlepša zgrada u Beogradu - priča Dragan, trudeći se da zadrži suze.

Dok razgovaram­o s njim, upoznajemo i njegovu porodicu. Draganov sin takođe je školovani mašinovođa.

Ubrzo se oglasila i pištaljka. Mašinovođa je pozdravio putnike i one koji ih ispraćaju dugim zvukom sirene. Voz „Romantika“se ovamo više neće vraćati. Ivana Mišić

 ??  ?? Posledice nevremena u Begaljici Đorđe Rackov
Dragan Jakovljevi­ć Olivera Kozić (levo)
Posledice nevremena u Begaljici Đorđe Rackov Dragan Jakovljevi­ć Olivera Kozić (levo)

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia