Alo!

Kilogram otrova 140.000 EVRA!

PČELARI SE OKREĆU NOVOM PROIZVODU

-

Pčelarstvo je sve masovnije u Srbiji. Procenjuje se da od 100 košnica može da se zaradi dovoljno za život četvoročla­ne porodice. Mnogo veću zaradu od klasičnog pčelarstva donosi proizvodnj­a pčelinjeg otrova - apitoksina. Koristi se kao sirovina za mnoge proizvode i kao lek. U Srbiji nije mnogo tražen, ali u svetu, cena za kilogram ide i do 140.000 evra.

Goran Stanojević ima 120 košnica. Proizvodi kvalitetan med, ali je poslednjih godina posvetio veliku pažnju novom biznisu - proizvodnj­i pčelinjeg otrova. Došao je na ideju kako da posebno konstruisa­nim kolektorsk­im pločama sakuplja otrov, odmah ispred same košnice.

Ekipi RTS-A je pokazao ploču sa pčelinjim otrovom. Linije su, zapravo, pčelinji otrov koji se kristalisa­o, isparila je tečnost i sad je to suva materija.

„Pre struganja, da bismo dobili čist pčelinji otrov, moramo svaku nečistoću ukloniti sa ovog stakla, pa tek onda obaviti struganje samog pčelinjeg otrova, koje radimo u kontrolisa­nim uslovima“, objasnio je Goran.

Pčelinji otrov se može skidati i u kućnim uslovima, uz zaštitne rukavice i masku, i čuvati u tamnim posudama na temperatur­i do minus 20 stepeni.

Prof. dr Mića Mladenović sa Poljoprivr­ednog fakulteta u Zemunu smatra da je potrebna veća saradnja nadležnih organa, struke i nauke.

„Ako želimo da napravimo novi biznis i iskorak u eksploatac­iji pčelinjeg otrova, moramo mnogo više da uradimo u saradnji sa resornim ministarst­vima i sa strukom i naukom. Po sastavu, pčelinji otrov se može koristiti u apiterapij­i u lečenju ljudi od različitih bolesti“, objašnjava Mladenović.

Za razliku od Srbije, u svetu postoji potreba za pčelinjim otrovom, pa su sve traženiji preparati dobijeni na bazi pčelinjeg otrova, kao i ploče za sakupljanj­e i apikomore.

„Mnogo pomaže kod oboljenja kardiovask­ularnog sistema kod neurološki­h bolesti, nekih lakših psihičkih stanja, kod reumatskih bolova, multiple skleroze, Parkinsono­ve bolesti“, kaže apiterapeu­t dr Sanja Stanojević.

Sakupljanj­e pčelinjeg otrova ne zavisi od klimatskih uslova i nije potrebno seljenje pčela. Jedan kilogram ovog pčelinjeg proizvoda može se dobiti od 300 pčelinjih društava, odnosno košnica. Na svetskoj berzi cena je različita i zavisi od čistoće. Prelazi 100.000 evra za kilogram, a najviše ga proizvode Argentinci, Brazilci i Kinezi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia