Alo!

Srpski barjak usred Iraka

- Piše: S. SELIMOVIĆ ime.prezime@alo.rs

Dvadesetor­ica srpskih radnika nalaze se u iračkoj provinciji Nasirija, gde besne nemiri! Izolovani u bazi u kojoj često nema struje ni vode, naši radnici imaju ograničen pristup internetu, pa ne mogu redovno da budu u kontaktu sa najbližima u Srbiji.

Reč je o ekipi mehaničara, servisera i instruktor­a koji rade u vojnoj bazi „Imam Ali“u Nasiriji, oko 400 kilometara južno od Bagdada, održavajuć­i školske avione „lasta“, koje je od srpske avio-fabrike „Utva“nabavilo iračko ratno vazduhoplo­vstvo.

Uroš Balov, novi ambasador Srbije u Iraku, obišao je prekjuče ove radnike. Iračke vlasti najpre nisu mogle da izađu u susret njegovom insistiran­ju da obiđe sunarodnik­e u Nasiriji, pošto nisu mogli da mu pruže potpunu bezbednost. Međutim, uz mnogo napora Ambasade u Bagdadu, u susret mu je izašlo iračko vazduhoplo­vstvo i obezbedilo avio-prevoz kako bi mogao da se sretne sa radnicima „Utve“i direktno se upozna sa teškim uslovima u kojima žive i rade u toj izuzetno složenoj sredini.

Sam susret je, prema rečima naših vazduhoplo­vnih stručnjaka, prošao uz mnogo emocija, jer kažu da ih već šest godina, koliko su u nebezbedno­m Iraku, nije obišao niko od srpskih zvaničnika. Poseta ambasadora im je donela veliko ohrabrenje i podršku, jer sada znaju da uživaju podršku svoje države. Ohrabrilo ih je i to što su ovom prilikom i u prisustvu komande baze dobili uveravanja da njihova bezbednost ni u jednom trenutku ne može biti dovedena u pitanje, pa poručuju da njihove porodice više ne treba da brinu!

Prof. dr Zoran Dragišić, programski direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, istakao je da „veoma ohrabruje ovaj postupak ambasadora Balova“.

- Treba naglasiti da je čitav Irak, a posebno njegov južni deo, u kojem rade naši radnici, jedno od najvećih kriznih žarišta u svetu i da svako ko po prirodi posla treba da se nađe u toj zoni mora da ima maksimalnu podršku države. Do ove posete našeg ambasadora našim radnicima godinama nisam bio u prilici da vidim da je bilo ko od državnih predstavni­ka obišao naše ljude u Iraku i razgovarao o njihovom statusu, a poznato je da je poslednjih godina na stotine njih radilo na raznim poslovima u toj zemlji. Kada ste praktično izolovani, u krajnje nebezbedno­m okruženju, država mora da pokaže spremnost da vam pomogne i u najmanju ruku da vam pokaže da je uz vas. Zato je ovaj susret ambasadora i naših radnika dobar znak da se u ophođenju naših diplomata nešto menja nabolje - rekao je Dragišić za „Alo!“.

 ??  ?? Ambasador Srbije Uroš Balov prvi je državni zvaničnik
koji je obišao radnike u Iraku
Ambasador Srbije Uroš Balov prvi je državni zvaničnik koji je obišao radnike u Iraku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia