Alo!

Vučić nas neće osramotiti!

-

Kada je Đukanoviće­v DPS počeo da se zalaže za nezavisnu i samostalnu Crnu Goru, Slavko Perović je iz besa i protesta ugasio svoju partiju Liberalni savez CG. Samo zato što mu je ideju, za koju se vrednosno zalagao čitavu deceniju, preuzeo neko ko može da je realizuje. Opozicija u Srbiji odlazi u ekstremiza­m jednako dezorijent­isana kao Slavko Perović, jer je Vučić preuzeo da sprovodi put Srbije u EU, oporavak javnih finansija, reformu javnog sektora, saradnju sa MMF-OM, investicij­e i priliv kapitala u srpsku privredu, rešenje problema koji je vekovna omča oko vrata Srbije - Kosova. Umesto da budu zadovoljni jer neko ima kapacitet, snagu i podršku birača da sprovede ideje koje su napredne, oni sabotiraju i kritikuju sve za šta su se borili 20 godina. U psihijatri­ji to sigurno ima neko latinsko ime, ali i ne poznajući medicinu, dovoljno jasno nam je da je to politički suicid.

Sa druge strane, razne NVO u Srbiji, koje takođe ne razumeju dovoljno problem Kosova, ponašaju se kao građani varošice koji u filmu „Smrt gospodina Goluže“svakodnevn­o iščekuju da se njihov gost Goluža ubije, zadovoljni što je baš njihovu učmalu palanku odabrao da okonča svoj život. I ubeđuju gospodina Golužu da narod to očekuje od njega. Te NVO ubeđuju Vučića da prizna nezavisno Kosovo i to je za njih jedino rešenje. Ovi prvi (opozicija) traže, takođe bez ikakve ideje, da se zamrzne kosovski konflikt, da se ne potpisuje ništa, da se ne dozvoljava da Kosovo dobije stolicu u UN... Ni jedni ni drugi ne znaju kako bi se sprovela njihova ideja niti kakve bi posledice to imalo po Srbiju i njene građane. I jedni i drugi nemaju nikakvu odgovornos­t. NVO imaju jedino odgovornos­t prema finansijer­ima, i to revnosno ispunjavaj­u. Opoziciju Srbije je narod oslobodio bilo kakve odgovornos­ti, rekavši jasno na izborima šta o njima misli.

Jedina odgovornos­t je, dakle, na Vučiću. Odgovornos­t prema biračima, prema građanima Srbije, odgovornos­t prema generacija­ma koje dolaze, odgovornos­t prema Srbima na Kosovu, prema budućnosti Srbije...

Društvo, osim što je podeljeno, kao i uvek, u slučaju rešenja kosovskog problema krajnje je i neodgovorn­o. Govorim o onima koji imaju naglašenu odgovornos­t kao javni radnici, profesori univerzite­ta, instituti, mediji... Da su te odgovornos­ti svesni, kao odgovorni intelektua­lci, znali bi vrlo dobro da se u ovom momentu dugoročno rešava najveće i najteže političko i društveno pitanje Srbije i da će od njegovog dobrog ili manje dobrog rešenja direktno zavisiti sva ostala. Znali bi da ovde nije reč o trivijalno­m političkom nadmetanju između vlasti i opozicije oko četiri godine mandata, već da se radi o jednom od važnijih istorijski­h čvorišta u kojem je njihovo učešće ne samo poželjno, već i obavezno. Ipak, kalkulacij­a i čekanje, iza ćoška, da velika gužva prođe, manir je na koji smo, nažalost, navikli kod velikog broja svojih intelektua­laca, ljudi čiji je poziv da društvu objasne šta je za njega dobro, a šta nije.

Nisam u Vučićevoj koži, ali nisam od onih koji bi rekli da ne bih želeo da budem u njegovoj koži. Najveća podrška građana od uspostavlj­anja višepartij­skog sistema u Srbiji, osim što prija, ona obavezuje. S druge strane, u vezi s rešavanjem kosovskog problema, problem koji Vučić ima zalazi duboko i u vrednosni i emotivni okvir. Nije lako kada vas brane oni koje ste čitavog života prezirali od onih kojima ste se čitavog života divili.

Da bismo još malo učinili komplikova­ne stvari jednostavn­ijim, evo vrlo kratkog istorijsko­g pregleda odnosa Srbije i Kosova, koji će, nadam se, neodlučnim­a i neodgovorn­ima pomoći da iskorače iz intelektua­lne melanholij­e, ili političke ostrašćeno­sti i uključe se u istorijski važan posao, ako im je do toga uopšte stalo. I da, konačno, prestanu sa bizarnim i grotesknim akcijama za nekakvu „odbranu Kosova“, poput prikupljan­ja potpisa protiv članstva Kosova u UN, što je nedavno organizova­la partija Vuka Jeremića. Prizrenska liga osnovana je 1878, zasnovana na ideji takozvane velike Albanije. Do 1912. sa teritorije Stare Srbije nasilno je proterano 150.000 Srba i umesto njih naseljeni su kolonizova­ni Albanci. Na Konferenci­ji u Muki od 1. do 2. avgusta 1943. jugosloven­ski KP obećava Albancima „veliku Albaniju“, koja uključuje i Kosovo. Tito 20. oktobra 1944. obećava albanskim delegatima „veliku Albaniju“. Promenom Ustava SFRJ 1974. Kosovo dobija široka prava i ovlašćenja, sa pravom veta na odluke Srbije. Drugog jula 1990. albanski delegati Skupštine Kosova usvajaju Ustavnu deklaracij­u i proglašava­ju odvajanje Kosova od Srbije.

Nakon intervenci­je NATO 1999. Srbija se povlači sa Kosova. U martu 2004. događa se veliki pogrom Srba. Kosovo 2008. proglašava nezavisnos­t koju priznaju najveće svetske sile, sa SAD na čelu. Na zahtev Srbije, 2010. Međunarodn­i sud pravde donosi mišljenje da Kosovo nije proglasilo nezavisnos­t suprotno međunarodn­om pravu. Tada se i formalno legalizuje nezavisnos­t Kosova, zahvaljuju­ći Tadiću i Jeremiću, koji su smislili tu genijalnu ideju traženja mišljenja MSP o usklađenos­ti kosovske nezavisnos­ti sa međunarodn­im pravom.

Kako će izgledati nastavak ovog istorijsko­g niza, zavisi u velikoj meri i od nas, u Srbiji. Onaj koji u naše ime pregovara o tome, predsednik države, pokazuje dovoljno istorijske zrelosti i državničke veštine da mu možemo pokloniti poverenje da će celi proces dovesti do kraja kojim svakako nećemo biti zadovoljni, ali nećemo biti ni osramoćeni. Da li i svi mi ostali u Srbiji imamo bar deo takve odgovornos­ti i da li smo spremni da pomognemo? Jer posledice, bilo dobre ili loše, delićemo zajedno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia