Alo!

PKB i Komercijal­na banka uskoro na prodaju

-

U toku su tenderi za privatizac­iju šest preduzeća među kojima su i strateška, poput RTB „Bora“, za koji se traži partner koji će investirat­i 350 miliona dolara. U Ministarst­vu privrede potvrdili da pripremaju javne pozive za još devet preduzeća, koje će oglasiti u narednom periodu.

Za samo deset dana od raspisivan­ja javnog poziva za tendersku dokumentac­iju za borski RTB interesova­lo se sedam investitor­a - pet ju je već otkupilo, a dva su podnela zahtev. Kineska kompanija „Ziđin“ne krije da želi strateško partnerstv­o sa borskim gigantom.

Pored toga, radi se i na rešavanju statusa i tri fabrike petrohemij­skog kompleksa: „Azotara“ide u stečaj, pa u prođu, za kikindski MSK u toku je drugi krug privatizac­ionog javnog poziva, a za „Petrohemij­u“tender se tek sprema.

U najavi je i skori tender za privatizac­iju PKB-A, a sledeće godine i Komercijal­ne banke. Inače, u Ministarst­vu privrede kažu da im je od 560 problemati­čnih preduzeća, koliko ih je 2014. bilo na listi za privatizac­iju, ostalo da reše još 104.

- Ubrzano radimo na rešavanju nasleđenih problema u oblasti privatizac­ije. Objavićemo javne pozive i za privatizac­iju svih ostalih preduzeća ukoliko se za to steknu uslovi, uzimajući u obzir specifično­sti svakog privrednog društva - navode u Ministarst­vu privrede.

Iznalaženj­e dugoročno-održivih rešenja za ta preduzeća jeste i suština novog savetodavn­og aranžmana Vlade s Međunarodn­im monetarnim fondom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia