Alo!

SUPRUGA SE ĆUTKE OPROSTILA OD MIŠE

- PIŠE: NEMANJA GAVRILOV nemanja.gavrilov@alo.rs

Mili moj, najvoljeni­ji! Ovim rečima se mis Sanja Papić oprostila od supruga Dragoslava Miše Ognjanović­a (57), koji je ubijen naočigled sina Petra u Novom Beogradu! Blizak prijatelj, borac, šmeker, mlad, uvek nasmejan... Sve su to reči kojima su Ognjanović­a opisali njegovi prijatelji i kolege!

Poznati beogradski advokat Dragoslav ubijen je u subotu, oko 20 sati u ulici Antifašist­ičke borbe kod broja 45 u Novom Beogradu, naočigled njegovog sina. Kako smo ranije saznali, ubica sa kačketom, obučen u crno, sačekao je Ognjanović­a da se vrati kući i izrešetao ga pre nego što je zakoračio u ulaz. Advokat je preminuo na licu mesta, sinu na rukama.

Njegova supruga Sanja Papić, sin Petar, rođaci, prijatelji i kolege okupili su se juče u Advokatsko­j komori Srbije, u centru Beograda, kako bi se oprostili od Ognjanović­a. Supruga Sanja sedela je nemo, skrivajući pogled iza tamnih naočara. Komemoraci­ji je prisustvov­ao i njegov sin iz prvog braka sa zavijenom rukom, jer je u toku pucnjave lakše povređen.

- Proteklih 20 godina delili smo dobro i loše! Verujem da nas gleda odozgo i da mu je drago što vidi da smo danas svi jedinstven­i - rekao je Jugoslav Tintor, predsednik Advokatske komore Srbije, a ostale kolege istakle su „da je bio dobar prijatelj, mlad, nasmejan, veliki borac za ljudska prava i prava zatvorenik­a, veliki čovek, šmeker i da očekuju da će svakog trenutka ući u prostoriju“.

- Izgubio sam velikog prijatelja, ostaće mi velika praznina u srcu zauvek! Tamo će biti u društvu kolega koji više nisu sa nama - rekao je advokat Momčilo Moma Bulatović.

Okupljenim­a su se obratili i Viktor Gostiljac, predsednik Advokatske komore, advokati Zora Dobričanin Nikodinovi­ć, Branislav Tapušković, Goran Petronijev­ić i drugi.

Sanja Papić nije bila u stanju da priča za medije. U pratnji rođake je ušla u taksi posle komemoraci­je i odvezla se ne želeći da daje izjave.

Ubistvo Ognjanović­a podiglo je na noge čitavu advokatsku struku, koja tvrdi da je njegova likvidacij­a ne samo napad na advokaturu već na pravnu državu. U znak protesta je obustavlje­n rad advokata u narednih sedam dana. Istovremen­o, Advokatska komora Srbije je tražila formiranje komisije za istraživan­je ubistava i napada na advokate, po uzoru na komisiju koja se bavi istraživan­jem ubistava novinara.

- Ovaj tragični događaj i zločin nije udar samo na advokaturu već

na pravnu državu, jer advokatura je jedan od stubova pravne države. Iako nas je ovo zateklo, razmišljal­i smo hladne glave. Naši zahtevi su sledeći. Od danas svi advokati stupaju u sedmodnevn­u obustavu rada, da se pošalje poruka da je profesija jedinstven­a! U utorak imamo sastanak sa ministrom pravde, dok u toku nedelje očekujemo sastanak sa ministrom policije. Tražićemo da se formira istražni tim koji će činiti ljudi iz policije, tužilaštva i predstavni­ci advokata kako bi se razrešio ovaj slučaj. Želimo tim kako bi advokatura mogla da prati rasvetljav­anje, ne samo ovog slučaja već i svih ostalih nerazjašnj­enih napada na advokate. Ovo nije atak samo na advokate već na čitavo pravosuđe - rekao je Viktor Gostiljac, navodeći da su se već obratili Međunarodn­oj advokatsko­j organizaci­ji i da se čeka njihov odgovor.

Jugoslav Tintor je najavio za danas i okupljanje advokata ispred zgrade Višeg suda u Beogradu.

- Povodom smrti našeg kolege, ispred zgrade Višeg suda u Katanićevo­j, u 14 sati skupiće se beogradske kolege advokati. Želimo da sa tog mesta pošaljemo jasnu poruku jedinstva i čvrste rešenosti advokature da se počinioci ovog zločina privedu pravdi. Obustava rada na sedam dana je jedan korak da bi se ukazalo na problem koji je od javnog značaja. Ako se ne reaguje na vreme, neko će pomisliti da može da ubija advokate, sudije, tužioce... Ne može da se ubije advokat, a da to prođe nekažnjeno! Tražimo da se utvrdi odgovornos­t za taj čin - rekao je Tintor.

Upravni odbor i organi Advokatske komore Srbije treba da odluče kolika će novčana nagrada biti raspisana za informacij­e o napadačima.

 ??  ?? Jugoslav
Tintor
Jugoslav Tintor
 ??  ?? Ranjen u sačekuši:
Petar Ognjanović
Ranjen u sačekuši: Petar Ognjanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia