Alo!

ĐUMBIR VAS SPASAVA MUČNINE!

Kako vam ne bi bilo muka tokom vožnje, pokušajte da držite oči zatvorene što duže možete

- Piše: I. F. ivana.filic@alo.rs

Osećate gubitak koncentrac­ije, javlja se nelagoda u želucu, počinju da vam smetaju mirisi, sluh postaje osetljiv. Zatim, slede znojenje i povraćanje, ali ne osećate olakšanje. Ovo su simptomi mučnine prilikom vožnje.

Ipak, ta užasna mučnina i osećaj da biste najradije umrli, zapravo je prirodna reakcija organizma i javlja se zbog načina na koji nervni sistem doživljava pokret. Do nje može doći u automobilu, autobusu, avionu ili na brodu. Mi vam dajemo savete kako da ih ublažite.

Đumbir

Mučnine koje prate putovanja najviše znaju da muče najmlađe i najbolje je rešiti ih đumbirom. Narendajte ga i pojedite dok je svež, prvo četiri sata, a onda i pola sata pre putovanja, i to oko pola male kašičice.

Aromaterap­ija

U ublažavanj­u i olakšavanj­u tegoba na putovanju pomoći će vam i aromaterap­ija. Uz eterična ulja nane, lavande, čajevca, eukaliptus­a i đumbira, umirićete mučnine i uživati u putu.

Kanite kap nane na kockicu šećera i lagano je rastopite u ustima ili kanite dve kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptus­a na maramicu, pa polako udišite. Ipak, pre oralnog uzimanja eteričnih ulja, posavetujt­e se sa stručnjaci­ma.

Osim toga, eterična ulja podižu i koncentrac­iju. Da biste sebi olakšali vreme koje provodite u gužvi na putu, kanite po kap lavande, eukaliptus­a ili nane na nekoliko komadića vate i rasporedit­e po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentrac­iju i oprez.

Žmurite

Da vam ne bi bilo muka tokom vožnje, pokušajte da držite oči zatvorene što duže možete. Mozak tako neće primati vizuelne informacij­e i neće moći da ih upoređuje s onima iz unutrašnje­g uha. Pomoći će i ako stavite naočare za sunce.

Ako baš želite da držite oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrečn­ih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavic­a i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbegavajt­e i čitanje. Deca treba da izbegavaju crtanje jer će te aktivnosti pospešiti mučninu.

Napred

Ukoliko patite od mučnine, sedite na prednja sedišta vozila, u prednjim vagonima u vozu, na sedištima blizu krila u avionu ili onima koja nisu uz prozor. Uvek sedite u smeru kretanja vozila ili plovila, a pomoći će i ako se celim putem koncentriš­ete na jednu tačku, pa izbegavajt­e nagle i česte pokrete glavom.

Mirisi

Takođe, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise, poput mirisa za auto. Neugodne simptome mučnine sprečava i duboko disanje. Pre puta jedu se mali i lagani obroci, a piju samo prirodni sokovi ili voda.

Automobil pre puta obavezno očistite i provetrite. Tokom putovanja otvorite prozor nekoliko puta ili stanite i kratko provetrite vozilo. Udišite svež vazduh što češće možete.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia