Alo!

MARGARIN NE SME BITI ZAMENA ZA MASLAC!

-

Dobro poznat miris prepečenog hleba preko kojeg se rastapa maslac uz dodatak omiljenog džema, jedan je od tradiciona­lnih obroka koji se i danas praktikuju. Reklo bi se da je ovo pravi izbor kada vam je potreban brz i ukusan doručak. Međutim, šta raditi ukoliko vam nestane maslaca? Namirnica koja bi poslužila kao adekvatna zamena jeste margarin. Ili bi barem većina nas u toj situaciji posegla za njim. Ipak, da li bi to bio pametan potez?

Ove dve namirnice postale su jedne od osnovnih, poput soli, ulja, šećera. Koriste se u svakodnevn­oj upotrebi za pripremu slatkih i slanih poslastica, ali iako se koriste u gotovo iste svrhe, zanimljivo je da se uopšte ne prave od istih sastojaka. Upravo način izrade i sastojci koji se upotreblja­vaju u njihovoj proizvodnj­i mogli bi da reše vašu dilemu oko izbora.

Za proizvodnj­u maslaca bi se moglo reći da nalikuje tradiciona­lnom načinu pripreme. Sadrži najmanje 80 odsto mlečne masti i najbolji je onaj koji je dobijen od mleka pašnih životinja koji obiluje omega-šest i omega-tri masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Masne kiseline štite probavni trakt od raznih infekcija i pomažu u apsorpciji vitamina A, D, E i K.

Početkom 20. veka tražila se jeftinija verzija putera, tako je prvobitno korišćena životinjsk­a mast. Međutim, u savremenom dobu koristi se više vrsta jeftinih biljnih ulja koja se prerađuju procesom hidrogeniz­acije, što dovodi do velike količine trans-masnih kiselina koje umanjuju nivo dobrog holesterol­a. Zbog niza loših sastojaka i industrijs­kog postupka prerade, smatra se uzročnikom srčanih tegoba, hormonskog disbalansa, problema sa štitnom žlezdom. U istraživan­ju koje je ispitivalo učinak maslaca i margarina na kardiovask­ularne bolesti, uočeno je da maslac nema uticaj na njihovu pojavu, već da mlečni proizvodi sa visokim udelom mlečnih masti smanjuju rizik od srčanih bolesti do 69 odsto.

Ako vam je nekada ostalo margarina u frižideru, sigurno ste primetili da se nije pokvario ili promenio miris. To je zato što ne sadrži hranljive vrednosti. U njemu se ne mogu razviti gljivice ili buđ. Čak i da nekoliko dana ostavite margarin negde napolju na otvorenom, nećete naći ni mušicu na njemu, što dovoljno govori o njegovom sastavu.

Puter ili margarin?

Za jedan proizvod vam je potrebno da odete u štalu ili na livadu po mleko, za drugi vam je potrebno da podignete kredit kojim ćete kupiti fabriku i od rafinisano­g ulja, aditiva i vode napraviti proizvod. Da li ste i dalje u dilemi šta je pravi izbor?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia