Alo!

Vreme raspleta

-

Čak i od južnog suseda čujemo povremeno zabrinjava­juće reči, ako staru Srbiju smem radi boljeg razumevanj­a tako i nazvati. Iz Skoplja se čuju NATO zvona, najavljuju­ći nove okolnosti koje će zahtevati nekog novog Babunskog ili Trbića. Sa Košara i Paštrika se povukosmo (odlukom političara) na Preševo i Bujanovac, a sada nam se provlači da ćemo braniti Vranje. Bojim se da ćemo pre Vranja braniti Beograd, ali hajde da ostanemo bliže trenutnim granicama i potrebnom oprezu. Na Bugare u teškim danima i burnim događajima (koje nam najavljuju) uvek treba obraćati pažnju, ako ne želimo da ponavljamo razred kod učiteljice života.

Evo, bar sa Rumunima nemamo nekih neraščišće­nih računa, ako zanemarimo crkveno-obaveštajn­e sudare. Naš severni sused opasao se žicom na kojoj će valjda migranti veš da suše, onaj maskirni. A mi? Gde smo mi? Kako se pripremamo za vreme raspleta? Sve teškoće i sva iskušenja koja nas u današnjem vremenu prate trebala su da posluže Srbima da se vrate putu svetosavlj­a, kao što je to ispevao Vladika Nikolaj u vanvremens­koj „Nebeskoj liturgiji“.

Međutim, drugi scenario nam se nameće, a većini se dopao naslepo, zbog dobro osmišljene prezentaci­je. Kasting za poslednji čin opravdan je slobodnim izborima, pa je otpočelo snimanje naše poslednje istorijske klape. Srbija je zamišljena kao film sa sedam miliona statista, a reflektori upereni na glavnog i jedinog glumca bi trebala da odvuku fokus pažnje sa reditelja. Razmislite, ko li režira ovu dramu?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia