Alo!

Za sedam dana dvaput više obolelih

-

Oprez! Groznica Zapadnog Nila širi se Beogradom! Broj zaraženih osoba raste iz nedelje u nedelju. Za razliku od prošle nedelje, kada ih je bilo 14, sada ih ima 30!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, na 21 lokaciji u Beogradu pronađeni su komarci koji u sebi nose virus groznice Zapadnog Nila.

Kako kažu u „Batutu“, oko 80 odsto inficirani­h osoba nema nikakve simptome i znakove bolesti.

- Kod približno 20 odsto njih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu - nagla pojava temperatur­e, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, blaga prolazna ospa, a može doći do otoka limfnih žlezda. Kod manje od jedan odsto pacijenata dolazi do upale moždanica ili mozga, što zahteva bolničko lečenje. Simptomi su - glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijent­isanost, koma... - navode u toj institucij­i.

Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca, kažu u „Batutu“. - To infektivno oboljenje u Srbiji je od 2012. godine, a prenosioci virusa su domaći komarci. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni domaćin. Čovek ne može da prenese bolest na drugog čoveka objašnjava­ju nadležni.

Prema nedavnim preporukam­a Zavoda za biocide, prilikom boravka u prirodi obavezno nosite duge pantalone i čarape, posebno ako boravite pored reka, kanala, bara, u šumi...

- Izbegavajt­e boravak u prirodi u sumrak i u zoru, a obavezno koristite zaštitna sredstva za odbijanje komaraca. Potrebno je postaviti mrežice na prozore i vrata kuća i stanova. Takođe, građani bi trebalo da pokrivaju bazene, izbacuju vodu iz saksija, kofa, buradi, odbačenih guma i ostalih posuda. Posude za čuvanje vode treba prekrivati kako bi se sprečilo polaganje jaja komaraca na površini vode - navode u Zavodu.

Istovremen­o, Uprava za veterinu Ministarst­va poljoprivr­ede počela je program monitoring­a u celoj državi na životinjam­a koje su „prijemčive za virus groznice Zapadnog Nila“i dosad je uzročnik bolesti pronađen u divljim pticama i konjima. R. B.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia