Alo!

Distrikt Gora nije mit

-

Proteklih nekoliko dana boravio sam u mojoj Gori, čijih 19 sela je naseljeno isključivo Gorancima i gde nijedna njiva niti kuća nisu prodate Albancima. Nikada niko silom nije uspeo da ih natera da prodaju svoja imanja. Nisu prodavali ni kada su od Albanaca dobijali vrtoglave novčane ponude za kuće, zemlju, šumu Gorancima, koji žive podno Šar-planine i Koritnika, država (kako god se ona zvala) ništa ne pomaže niti ima uticaja na njihove živote. Iako većina njih živi u dijaspori, uglavnom u zemljama EU, Americi i Kanadi, svi se preko leta vraćaju u svoju Goru i tamo grade kuće, dograđuju postojeće, proširuju To nema nikakvu ekonomsku opravdanos­t jer u tim kućama oni provode po 15 dana godišnje. Ali njih ekonomska opravdanos­t i ne zanima, oni znaju da su njihovi dedovi tako radili, njihovi očevi, te da je obaveza i njih da isto to rade. Njihov osećaj pripadnost­i rodnom kraju nije merljiv u novcu.

O vo je tek jedna od osobenosti Goranaca i Gore, područja na Kosovu čiji ljudi s pravom traže svoje mesto u novoj, budućoj, kosovsko-srpskoj arhitektur­i. Odnedavno je u opticaju zahtev Goranaca, upućen najvišim organima vlasti Srbije, kao i liderima EU, da se ovo područje proglasi distriktom, imajući u vidu njegove brojne etničke, geografske i ekonomske osobenosti. Iako su uvek iskazivali punu lojalnost državi Srbiji, Goranci nisu dobili adekvatan odgovor, pa je tako Gora, sa 19 sela i desetak hiljada žitelja, izgubila status opštine, jer je srpski pregovarač­ki tim vodio brigu samo o srpskom stanovništ­vu i formiranju srpskih opština. Kako drugačije objasniti činjenicu da je Gora sa desetak hiljada žitelja izgubila status opštine, a da je kao nova opština na Kosovu proglašeno selo Ranilug kod Gnjilana, u kojem živi nekoliko hiljada stanovnika.

Nažalost, Gora i Goranci su predmet interesova­nja Srbije, njenog pregovarač­kog tima i šefa kancelarij­e za KIM Marka Đurića, tek u predizborn­im kampanjama, kada su glasovi Goranaca potrebni za podršku kosovskim Srbima i Srbiji.

Z ato zahtev da Gora postane distrikt, zasebno, autonomno područje sa punom lokalnom samoupravo­m, ima puno opravdanje i zaslužuje da bude realizovan. Na taj način će i čitav kompleks drugih dogovora biti učvršćen jednim pravičnim i duboko opravdanim rešenjem, koje ne počiva na mitovima, već na realnosti.

Rešenje koje će doprineti kompromisu i dugoročnom miru, onome što su Goranci uvek zastupali.

 ??  ?? Piše: Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
Piše: Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia