Alo!

RAMA: OD 1. JANUARA BIĆE VELIKA ALBANIJA!

-

Čekanju je došao kraj, a Albanija je izgleda dobila zeleno svetlo od Zapada za proširenje. Prošlo je tačno 140 godina od Prizrenske lige i „ideje o pravljenju velike Albanije“, a iz Tirane su svečano objavili da će od 1. januara 2019. biti ukinuta granica između Albanije i Kosova.

- Želimo da otvorimo granicu između Albanije i Kosova. Premijer mi je rekao da je doneta odluka. Od 1. januara počinje slobodno kretanje između Albanije i Kosova - rekao je Pandelji Majko, albanski ministar dijaspore, u Srbici na skupu na kojem su prisustvov­ali, između ostalih, i Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Direktor Kancelarij­e za KIM Marko Ðurić rekao je da je izjava ministra dijaspore Albanije Pandelija Majka neozbiljna i neodgovorn­a, te da služi samo da dodatno pogorša odnose u regionu.

- Enver Hodža je mrtav, a od velike Albanije nema ništa i neće biti ništa. Kosovo i Albanija nemaju granicu, već je granica između Srbije i Albanije, i to u dužini od 111 kilometara. Prema Rezoluciji 1244, mi smo ti koji imamo prava da koristimo granične prelaze Chafa, Prušit i Vrbnica i da tamo imamo naše osoblje, ali za to izgleda više nikoga nije briga. Isto kao što nikoga u međunarodn­oj zajednici nije briga za takve huškačke i preteće izjave koje svakog dana dolaze od različitih albanskih predstavni­ka - rekao je Ðurić.

Đurić je naveo da ovakve izjave pokazuju koliko je neozbiljno i neodgovorn­o nastojanje nekih političara u centralnoj Srbiji koji zagovaraju tezu da se ne treba ništa rešavati po pitanju Kosova i

Metohije i koji „lažu narod da sve može da ostane po starom“.

Milovan Drecun za „Alo!“kaže da ne očekuje reakciju međunarodn­e zajednice, jer ni do sada „nisu reagovali na velikoalba­nske aspiracije iz Tirane, nego su ih i ohrabrival­i“.

- Ne očekujem reakciju, iako ovo ozbiljno ugrožava bezbednost i zapadnih zemalja. Nesmetan prelazak ljudi sa Kosmeta u Albaniju, koja je članica NATO, bez sigurnosne provere ugroziće i Zapad, pogotovo kada se uzme

da je Kosovo trenutno stecište islamskih terorista i kriminalni­h organizaci­ja. Ovo je pokušaj Tirane da destabiliz­uje dijalog, odnosno da izvrši pritisak na Srbiju - navodi Drecun, a na pitanje da li bi zbog ovoga trebalo da se osete ugroženim i zemlje u regionu Crna Gora, Makedonija i Grčka, on kaže:

- Ovo je prva faza u onome što oni nazivaju „jedan narod, jedna država“. Naredna je proglašenj­e spoljnih granica Albanije i formalno ujedinjenj­e sa Kosovom. Što se tiče toga ko bi trebalo da ima razloga za zabrinutos­t, to je najviše Makedonija, a ovo samo pokazuje da Albanci definitivn­o nisu odustali od velikoalba­nskog projekta.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo pouka za nas da ni po koju cenu ne smemo prepustiti sever Kosmeta Albancima.

- Očigledno da bi i taj deo u nekom trenutku potpao pod vlast Tirane i velike Albanije, što ne smemo dopustiti. Ovo je pre svega poruka Srbiji da ne smemo dozvoliti da sever Kosova uđe u sastav velikoalba­nske tvorevine - naveo je Anđelković. V. Nestorović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia