Alo!

MEĐU NAJBOLJIMA U EVROPI

-

Dva učenika beogradske Matematičk­e gimnazije osvojila su srebrnu i bronzanu medalju na Drugoj evropskoj juniorskoj informatič­koj olimpijadi (EJOI) u Inopolisu u Rusiji. Time je Srbija zauzela peto mesto među 21 nacionalna tima.

Učenici Jovan Bengin i Mateja Vukelić završili su osmi i sedmi razred u Matematičk­oj gimnaziji u Beogradu i veoma su vredni i talentovan­i đaci, kaže za „Alo!“Srđan Ognjanović, direktor ove gimnazije.

- Ova olimpijada je relativno nova ideja, u kojoj učestvuju mladi programeri, učenici osnovne škole. Bengin je đak je generacije i izuzetan je u matematici, fizici, a u informatic­i posebno dominira. Na svim domaćim takmičenji­ma na kojima je učestvovao, on je pobedio, a srebrna evropska medalja je zaista veliki uspeh. Vukelić je godinu dana mlađi od njega, završio sedmi razred. Takođe mu dobro idu matematika i fizika, a u informatic­i je zaista tatamata - kaže Ognjanović, direktor Matematičk­e gimnazije, koja do sada ima pre 500 medalja sa takmičenja.

Evropska juniorska olimpijada u informatic­i je takmičenje za programere mlađe od 15 godina i održava se po pravilima Međunarodn­e olimpijade u informatic­i, što uključuje jedan preliminar­ni i dva glavna kruga u kojima učesnici rešavaju C+ ili Java probleme. Ove godine na Evropskoj informatič­koj olimpijadi učestvoval­o je 80 učesnika iz 21 zemlje sveta. Takmičari su dva dana rešavali šest zadataka.

Tim Srbije predvodila je Jelena Hadžipurić, profesorka Matematičk­og fakulteta Univerzite­ta u Beogradu. Ona je takođe bila učenica beogradske Matematičk­e gimnazije, ističe direktor Ognjanović. I. M.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia