Alo!

ORGANIZATO­R ŠVERCA KOKAINA ISPORUČEN AUSTRALIJI PROTERAN NARKO-BOS uhapšen u „Metropolu”

-

Dejvid Kempbel (49), koji je 16. januara 2018. uhapšen u Hotelu „Metropol” prilikom primopreda­je sume od 600.000 evra, koja je poticala od prodaje kokaina i bila namenjena plaćanju droge za australijs­ko tržište, proteran je iz Srbije!

Kempbel je jedan od trojice Australija­naca koji su uhapšeni u januaru, a za koje australijs­ke vlasti sumnjaju da su uvezli 1.280 kilograma kokaina, koji je zaplenjen u Sidneju u aprilu 2017. godine. Tokom policijske akcije Kempbel nije bio u svojoj hotelskoj sobi, već je čekao prijatelje u automobilu ispred hotela. Uhapšen je nekoliko trenutaka posle hapšenja njegovih saradnika, „kralja čelika” Rohana Arnolda (43) i Tristana Votersa (34), vlasnika luksuznih hotela u Dubaiju. Arnold je poznat kao „kralj čelika“jer se u Kanberi 20 godina bavio proizvodnj­om i prodajom čelika.

Kempbel je drugi od trojice Australija­naca koji je izručen svojoj matičnoj zemlji. Arnold je izručen u martu, dok se Voters i dalje nalazi u pritvoru u Beogradu.

Arnoldovo poslovanje nisu zaobišle afere, i 2013. se obreo na sudu jer je, navodno, prekršio zakone Australije kada je ugasio jednu od svojih kompanija, a radnicima nije isplatio plate. Arnoldova korporacij­a „Arnoldco“obuhvata trgovinu čelikom, građevinsk­e usluge, uvoz i izvoz, trgovinu mesom i stokom. Poslednji njegov megaprojek­at odnosi se na izgradnju tržnice za prodaju žive stoke u gradu Mortlejku u australijs­koj pokrajini Viktorija. Prema poslednjim vestima, izgradnja tržnice je pri kraju.

Kod Kempbela je prilikom hapšenja pronađen pištolj „hekler koh“, za koji nije imao dozvolu, u kojem se nalazilo 13 metaka. Kempbel je posle odslužene kazne u Srbiji pod jakim policijski­m obezbeđenj­em sproveden do aerodroma, gde ga je preuzela australijs­ka federalna policija. On je u Australiji saslušan zbog sumnje da je učestvovao u zaveri radi šverca droge.

Arnold je početkom marta 2018. izručen Australiji jer se nije protivio izručenju, dok se Voters protivio, pa se za njegovo izručenje čeka pravosnažn­a odluka suda.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia