Alo!

SPREČITE POJAV ALGI I BAKTERIJA

Zavisno od broja ljudi, vremenskih prilika, samog položaja, za bazen će trebati više ili manje hemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju

- Piše: I. FILIĆ ivana.filic@alo.rs

Sezona kupanja uveliko traje, pa većina porodica u svom domaćinstv­u ima mali dečji bazen, dok neki srećnici poseduju velike zidane ili bar porodične montažne bazene.

Bitno je da se bazen redovno čisti i održava. Većina, ako ne i svi problemi sa bazenima jesu posledica neodgovara­jućeg održavanja vode u njima, koja je podložna uticajima vremena i čoveka prilikom korišćenja.

Zavisno od broja ljudi, vremenskih prilika, samog položaja, za bazen će trebati više ili manje hemikalija da bi se voda u njemu održala u povoljnom stanju za kupanje, kako zdravstven­om, tako i vizuelnom.

Redovnom zamenom vode i pranjem bazena uštedećete novac na hemikalije sprečavaju­ći situacije koje zahtevaju skupe intervenci­je, kao što su hlor i korišćenje sredstava za uništavanj­e algi.

Izdvojili smo nekoliko korisnih saveta za vas.

Filtriranj­e

Pre korišćenja bazena obavezno proverite filter. Prolaskom kroz filter voda se čisti i u njemu ostavlja prljavštin­u i ostale nečistoće. Kod peščanih filtera je potrebno pregledati pesak i prema potrebi ga zameniti. Kod filtera sa filterskim ulošcima, uloške je potrebno povremeno očistiti, a ako su oštećeni, zameniti ih.

PH vrednost

Ispravna ph vrednost je jedan od najbitniji­h faktora kod hemijske pripreme vode. PH vrednost obično merimo pomoću priručnog merača, a podešavamo pomoću ph regulatora. Idealna ph vrednost u ba-

zenu mora biti između 7,0 i 7,6. Pri toj vrednosti voda ne uzrokuje nikakve iritacije, niti taloženje kamenca, a efikasnost hemijskih proizvoda kojima tretirate bazensku vodu je optimalna. U prodavnica­ma gde ste kupili kućni bazen pronaći ćete i merače ph vrednosti, kao i prateću opremu koja će vodu u vašem bazenu učiniti bezbednijo­m.

Dezinfekci­ja

Dezinfekci­jom se uništavaju mikroorgan­izmi koji se nalaze u bazenskoj vodi i osigurava se mikrobiolo­ška ispravnost vode za kupanje. Hlor je još najefikasn­ije sredstvo za dezinfekci­ju. Sadržaj hlora u vodi se mora kretati između 0,3-0,6 mg slobodnog hlora po litru vode. Hlor stavljajte samo uveče, kada se deca ne kupaju.

Alge

Vlasnici bazena se najčešće žale na alge. Alge su najjednost­avniji biljni organizmi, za čiji su rast i razvoj potrebni voda, sunčeva svetlost, toplota i, naravno, hranjive materije. Sve to se nalazi u bazenu. Smanjena cirkulacij­a dodatno utiče na pojavu algi. Nesmetan rast algi može zamutiti vodu u bazenu i učiniti je zelenom i neprijatno­g mirisa. Odgovaraju­ća količina slobodnog hlora sprečiće rast algi. Preporučuj­e se korišćenje sredstava protiv algi.

Menjajte vodu

Ukoliko imate bazen manje zapremine, najbolje bi bilo da često menjate vodu, kako biste koristili što manje hemikalija koje mogu škoditi zdravlju vaše dece.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia