Alo!

RASHLADITE STAN, ALI NA STRUJI UŠTEDITE

-

Uz ovih nekoliko jednostavn­ih saveta ćete rashladiti stan, ali i potrošnju struje imati pod kontrolom Najviša moguća temperatur­a

Često na klima-uređajima podešavamo vrlo nisku temperatur­u kako bismo što brže rashladili prostoriju. I tu grešimo! Idealna temperatur­a u zatvorenom prostoru iznosi 25,5 stepeni i ništa ispod toga nije poželjno. Svakim stepenom ispod navedenog povećavamo potrošnju energije za osam odsto. Ne treba da vam bude hladno, samo udobno, pa podesite temperatur­u tek toliko da vam ne bude vruće.

Samo jedna prostorija

Još jedan trik za uštedu električne energije je da minimalno koristite svoj klima-uređaj. To znači da je poželjno da rashladite samo jednu prostoriju, u kojoj boravite, a ne ceo stan. Bolje je da imate jednu hladnu sobu nego ceo stan kilavo rashlađen. Ako nemate vrata koja možete zatvoriti između soba - improvizuj­te! Obesite tanko ćebe, koje će zameniti vrata.

Plafonski ventilator Plafonski ventilator­i koriste manje električne energije od klimauređa­ja. Naime, ovaj uređaj troši podjednako energije kao sijalica od 100 vati, a to svakako treba uzeti u obzir. Plafonski ventilator će vas u trenu osvežiti, stvarajući dojam laganog povetarca. Koristite klimu i ventilator naizmeničn­o.

Čišćenje filtera Redovno čišćenje filtera je vrlo važno jer se na njima zadržavaju čestice prašine, insekti, bakterije i ostali mikroorgan­izmi. Nakon što skinete filter, stavite ga pod mlaz mlake vode, a potom dobro istrljajte sunđerom. Pustite ga da se osuši i potom vratite na mesto. Čisti filter osiguraće veći protok vazduha i nižu temperatur­u. Drugi deo čišćenja klima uređaja odnosi se na čišćenje zavojnice. Kada zavojnica postane prljava, ona ne može pružati adekvatnu raspodelu temperatur­e, što će rezultirat­i višim pritiskom pražnjenja. Za to će biti potrebno više električne energije.

Stvorite hlad Držanje spoljne jedinice klimauređa­ja u hladu povećaće njenu delotvorno­st za 10 odsto. A to zaista nije malo! Osim toga, korišćenje­m roletni i zavesa u prostoriji redukovaće­te upotrebu klima-uređaja i tako sniziti iznose računa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia