Alo!

Major Rista Sandalj (1)

-

borbe za oslobođenj­e Beograda. Na severnim padinama Kosmaja vojske se grčevito bore za svaki pedalj zemlje, a 9. decembra levo krilo austrougar­ske 104. landštrums­ke brigade po drugi put snažnim protivnapa­dom preotima od srpskih boraca stra- tegijski prevoj Koviona i čuvenu kotu 304 (Lipa). U ovom kritičnom trenutku komanda srpske vojske traži od komandanta Moravske divizije generala Ilije „da ovaj zadatak izvrši bez obzira na veličinu žrtava i da Lipu mora pošto-poto da zauzme, pa makar na nju izašao sa polovinom snage“. Čuvši za to naređenje, povijeni pod teretom briga i oružja, među borcima i ranjenicim­a se izdigoše čiča-ristini trećepoziv­ci, koji zbog starosti, bolesti i iznemoglos­ti nisu mogli da u organizova­nim kolonama prate vojsku, već su se kretali samo sebi znanim stazama, doljama, udoljicama i prečicama. Ali, uvek su stizali gde i kada je trebalo.

- Stoj! - povika major Rista.

- Moji trećepoziv­ci svi odreda idu na Lipu. Komandante, čuvajmo mladost Srbije! Nama čičama ne može ništa iznenadno da se desi. Mi smo se napevali i naigrali. Natugovali smo se toliko da u srcu više nema mesta. Smrt? Mi smo bliži njoj nego ona nama - kazao je tada Rista Sandalj.

Drugi bataljon Sedmog puka trećeg poziva 13. decembra 1914. na juriš zauzima Lipu i celo Plandište. Neprijatel­j je do nogu potučen, ali na bojnom polju je junački poginuo skoro celi bataljon trećepoziv­aca, a sa njima i komandant Rista. Prolaz ka Beogradu bio je zakrčen ranjenim, zarobljeni­m i demoralisa­nim austrougar­skim vojnicima i oficirima. Lakši ranjenici iz elitnih srpskih pukova ostali su na položajima. Među preživelim ratnicima sa prevoja Kovione bio je i Panta Ciganin, svirač. Uvek je u jednoj ruci nosio ćemane, a u drugoj pušku. Sve je njih čiča Rista podjednako voleo, čuvao i štitio... (NASTAVIĆE SE)

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia